XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Szeged – Fonó Klub, 2020. március 26.
Fekete Bori az ifjú népdalénekes generáció egyik legtehetségesebb tagja. Mély tónusú, hajlékony és egyedi hangjának köszönhetően bátran és hitelesen kalandozik a különböző zenei műfajokban. Első szólólemezén őszintén tárja elénk széles zenei érdeklődési körének legszebb darabjait. Biztos kézzel vezeti hallgatóságát dalról dalra, Erdélytől Bulgáriáig.
„A hangot az élettől kaptam. Az én feladatom
vigyázni rá, ápolni, fejleszteni, használni mások örömére. Játszani vele, kipróbálni újra és újra. Dallamok szólítanak meg a világban járva. Ilyenkor megmozdul bennem az ajándékba kapott képesség, új utakra sarkallva... és én hallgatok rá. Csodálatos zenészek kísérnek el ezeken az utakon. Hol a magyarszováti Kádár Erzsébet énekei marnak belém, hol egy török étteremből kiszűrődő dallamfoszlány ejt rabul. Rusztikus vonózaj szögez a földhöz, lantzene emel magasba. Bolgár ritmusok zakatolnak, duda süvít a régmúltból. Megszólítottak, tovább adom népdalaim.”

Tagok:
Fekete Borbála ének,
Bolya Mátyás citera, koboz, lant
Jakabffy Balázs dobok,
Eredics Dávid kaval, klarinét,
Buzás Attila szaz, tamburák

fekete bori dobroda

Dobroda: 2007-ben született meg a Dobroda Zenekar, amely nevét egy Nógrád megyében folyó patakról kapta. A patak folyton meg-megújuló vizével és jelentésével (jó víz) találóan jelképezi a zenekar hitvallását, küldetését:
A Kárpát-medence autentikus népzenéje kiapadhatatlan forrást jelent a zenekar számára, repertoárját is e tárházból válogatja. A repertoárban megtalálható a Kárpát-medence népzenéinek szinte teljes
palettája. A teljes tudás azonban elérhetetlennek tűnik, hiszen mindig előkerül egy-egy rejtett kincs, amely elsajátítása kihívás és izgalmas feladat egyben. A cél azonban nem pusztán az önző „elsajátítás”. A valódi célok között fellelhetők a tudás továbbadása, mások szórakoztatása, értékek átadása és bemutatása, egyáltalán annak az érzésnek az elérése, hogy szellemi értékeinkkel a környezetünket is értékesebbé tudjuk tenni néhány szent pillanatra.

Tagok:
Ifj. Gelencsér János hegedű, brácsa, koboz,
Deák-Volom Dávid fúvós hangszerek
Gólya Péter brácsa, harmonika,
Szabó István nagybőgő

A belépés ingyenes!

Helyszín:



Az esemény facebook oldala: