XL. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • Tervezett dátum: 2021. július 3–4.
 
Bartók in Motion
Hagyományok Háza SzínpadON, 2021. március 25. 20 óra
Időutazásra invitál a Szent Efrém Férfikar, Bartók in Motion című 70 perces koncertszínházi előadása, amelyben a férfikar nyolc énekese mellett népi fúvós hangszereken működik közre Szokolay Dongó Balázs. A Bartók Béla születésének 140. évfordulójára készült jubileumi műsorban Bartók férfikarai és az ezeket keretbe foglaló népdalok a férfi életének állomásait, lelki stációit bemutató mesét alakítanak ki. Megjelennek az eszmélés, a gyengébbik nemmel való találkozás, a küzdelem, a visszatekintés és a halál mérföldköveinél készített pillanatképek.
A darabot Bubnó Tamás, Liszt-díjas Érdemes művész koncepciója alapján alkotta meg a Szent Efrém Férfikar.
Az eredetileg 2020. szeptember 26-ára New Yorkba tervezett előadást Bartók Béla életének utolsó helyszínén, halálának 75. évfordulóján szerette volna bemutatni a formáció. A járványhelyzet miatt meghiúsult bemutató 2021. március 25-én, Bartók születésének 140. évfordulóján a Hagyományok Házában valósul meg online közvetítés keretében.

szent efrem bb uj

Bartók Béla méltán az egyik legismertebb magyar zeneszerző, aki sajátos zenei nyelvével kitörölhetetlen nyomott hagyott a 20. század zenetörténetében. Zongorára, zenekarra írt művei, valamint kamarazenéje mellett azonban kevéssé váltak ismertté férfikarai. Bartók mindössze hat ilyen művet komponált 1903-1935 között, amelyek rendkívüli technikai összetettségük és a nyelvi akadályok miatt a mai napig sem foglalhatták el méltó helyüket a világ koncerttermeinek repertoárjában. A Bartók in Motion című koncertszínházi előadással a Szent Efrém Férfikar célja, hogy ezeket a kevésbé ismert remekműveket is élvezetesen, mindenki számára befogadható módon mutassa be.

Közreműködik:
Szent Efrém Férfikar (Bubnó Tamás, Bubnó Lőrinc, Bubnó Márk, Balázs Edgár, Oláh Marcell, Papp Viktor, Rácz Ambrus, Tóth Péter)
Szokolay Dongó Balázs – furulya, tárogató, duda
Művészi koncepció: Bubnó Tamás

Bővebb információ: