Margitszigeti Szabadtéri Színpad, 2021. június 11-12.
Idén hazai hivatásos és amatőr táncegyüttesek közreműködésével rendezik meg a Duna Karnevált. A 25 éves múltra visszatekintő rangos kulturális fesztivál június elején egy különleges ’Best of’ gálaműsorral készül, valamint itt ad jubileumi koncertet a 15 éves Pál István Szalonna és Bandája. Június 11-én és 12-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kellemes nyáresti hangulatban várják a néptánc és népzene szerelmeseit.

A Duna Karnevál 25 éve különleges színfolt a budapesti nyár kulturális palettáján, a több műfajt is felölelő programok egyszerre mutatják be a Kárpát-medence gazdag népzenei és táncos örökségét. Idén június 12-én a rendezvény negyedévszázados jubileuma alkalmából egy Best of válogatást, vagyis az elmúlt 25 év legemlékezetesebb pillanatait mutatják be fergeteges gálaműsor keretében a Margitszigeti Szabadtéri Színpad mesés környezetében. A közönség válogatást láthat A Monarchia bálja, az Európai Tánckaraván, a Szerelmünk, Kalotaszeg legszebb jeleneteiből. Az est főszereplői a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes mellett hazánk legkiválóbb néptáncegyüttesei és zenekarai lesznek. Fellép többek között a Bartina Néptánc Egyesület, a Bem Néptáncegyüttes, a Tököl Délszláv Táncegyüttes és a Göncöl és Kolo zenekarok.

Duna Karneval foto Vegh TamasFotó: Végh Tamás

A 25. Duna Karnevál Gála előestéjén, június 11-én jubileumi népzenei koncerttel ünnepli megalakulásának 15. évfordulóját Szalonna és Bandája. Az „Együtt” című koncerten hagyományőrző muzsikusok működnek közre Szászcsávásról, Magyarpalatkáról, Kalotaszegről, Budatelkéről, Kárpátaljáról a Rábaközből és Magyarországról, zenész barátaik mellett a zenekari tagok tanítványai is színpadra lépnek a műsorban. A koncerten fellép a Magyar Állami Népi Együttes is.

Szalonna es Bandaja foto Varadi LeventeSzalonna és Bandája (fotó: Váradi Levente)

A jubileumi dátumhoz kapcsolódóan a Duna Karneválon mutatják be az zenekarról megjelent fotóalbumot, melyben Váradi Levente fényképein kívül számos kulisszatitkot tudhatunk meg a zenekar életéről. A látványos kiadvány bemutatja többek között a zenekari tagok szülőföldjét, a koncertjeiket a Buckingham-palotában, fellépéseiket a Fölszállott a Páva műsorban és a rengeteg turnét, amin az elmúlt 15 évben világszerte részt vett a zenekar.

A Duna Karnevál június első hétvégéjén is izgalmas táncos, zenés programokkal várja az érdeklődőket Budapest emblematikus helyszínein. Részletek hamarosan a Duna Karnevál honlapján: