Fonó, 2021. június 24.
A Fonó új irodalmi-zenés sorozatában népköltések találkoznak kortárs költők műveivel, ismert színészek kiváló muzsikusokkal. Spontaneitást nem nélkülöző felolvasószínház, ahol rácsodálkozunk, hogy mennyire kortárs a régi és próbáljuk az irodalom nyelvén megfejteni, hogyan élnek tovább hagyományaink a 21. században, hogyan éltetjük, gondoljuk tovább azokat, hogyan lesznek új rítusaink a régiek nyomán és hogyan születnek kortárs életművek táplálkozva a régiekből.
Dalok, dalszövegek, népdal szövegek, eredeti dokumentumok, szemelvények, csujogatók, népköltészeti remekművek párhuzamosan kortárs költők műveivel, mint Csoóri Sándor, Lackfi János vagy Szabó T. Anna. Elfeledett sorok és dallamok. Közérthetően, olykor viccesen, groteszk módon, olykor nagyon is komolyan, drámaian, felépített dramaturgia mentén.

Fono.Literatura.fotomontazs masolata

Az első Fonó Literatura vendége Vecsei H Miklós és Tompos Kátya színészek – elsősorban a szövegek, de részben a zene gazdái is, akik fúzióra kelnek két népzenében otthonosan mozgó művésszel, ifj. Csoóri Sándor Sündivel és Berecz Istvánnal.
A sorozat szerkesztő-rendezője Seres Tamás, aki tematikájában egyedi, hiánypótló előadásokat hoz létre a meghívott vendégekkel a Fonó Színpadán.
Közreműködik: Vecsei H. Miklós és Tompos Kátya színészek, Berecz István táncos (furulyák) és ifj. Csoóri Sándor ’Sündi’ népzenész (hegedű). Szerkesztő-rendező: Seres Tamás

Részletek a Fonó weboldalán: