XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
2016. június 8.
Fonó évadzáró gála, ahol a magyarpalatkai táncoké a főszerep.
Közreműködnek: Heveder, Kodoba Florin, Koncz Gergő, a Budapest Mezőség Band, a Juhász család: Juhász Zoltán, Juhász Réka, Juhász Dénes, valamint adatközlő táncos mesterek.

fono-tanchaz3

18.30-tól táncoktatás
21.00 gála (nagyterem)
22.00 táncház

A belső-mezőségi falu, Magyarpalatka Tag-dűlőjében gazdag kincsekkel rakott gót temetőt tártak fel. Palatka nevét mégsem az évezredek homályából előcsillanó edényekről ismeri a nagyvilág, hanem a palatkai muzsikáról, annak elsőre magával sodró erejéről. Ahol a bőgő még inkább ritmushangszer, mint dallam-, és az egyhúros bőgő is bőgő, valamint a két kontra egymást kiegészítő játéka teszi egyedi hangzásúvá ezt a muzsikát. Nagy muzsikus dinasztiákat hallhatunk a gyűjtéseken: a Mácsingók, Radákok, és Kodobák leszármazottainak muzsikájának mai napig örülhetünk. Az utolsó utáni órában, hogy ez a zene még él- ritka nagy kincs. De az eredeti tánc- és muzsikaalkalmak megszűntek, ahogy a mezőségi magyarság is rohamosan fogy. Ne hagyjuk az enyészetnek ezt a ritka kincset!
Akik a táncot tanítják: Fitos Dezső és Kocsis Enikő, Busai Norbert és Busai Zsuzsanna, mind-mind megszállottjai és kiváló ismerői a palatkai táncnak, ahogyan a kurzus kísérő muzsikusai is a zenének: ki ne ismerné a Kodoba Florin-hasonmás Kalász Mátét, vagy Koncz Gergelyt, vagy a kiváló kontrás apa-fia párost, "nagy Pumát", "kis Pumát"?!
A táncház egyik kedvenc táncrendje, de elkopnak a finomságok, marad csak az átvető, az eldobás, meg egy-két csapás. Jó lesz ismét a finomságokat elővenni, szép heteknek nézünk elébe!

Bővebb információ: