XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum és a Hagyományok Háza Nyitott Műhely idén is csatlakozik a Múzeumok éjszakája programjaihoz: többek között ruhabemutatóval, koncertekkel, beszélgetésekkel, előadásokkal, kreatív és gyerekfoglalkozással és persze tárlatvezetésekkel várjuk az érdeklődőket.

muzeumok ejszakaja hh.jpeg copy

Programok a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban – 2016. június 25.

14.00 – 16.00 Kézműves foglalkozások kicsiknek és nagyoknak
„Szent Iván éj színei”- hangolódjunk a természetre Kemendi Ágnessel és Balla Gemmával!
A Nyitott Műhelyben felelevenítjük nagyanyáink, dédanyáink tudását, tapasztalatait a természetes festékek készítésének módjáról.
Kemendi Ágnes saját készítésű növényi tinktúráival festhetnek a gyerekek képeket, templomkazetta mintákat.
Növényi festéssel és nemezeléssel karkötő készítése Balla Gemmával

16.00 – 17.30 Hagyomány és kreativitás
16.00 – 17.30 Hagyomány és kreativitás
Divatbemutató és pódiumbeszélgetés a Nomád Nemzedéktől az Etno Haute Couture-ig.

I. A Nomád Nemzedék és újabb hajtásai
Zsűrizett "népművészeti ruhák" a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből és a táncházmozgalom első évtizedeinek "táncházas” öltözködése az egykori mozgalom tagjainak ruhatárából válogatva, majd Juhász Réka ruhái, szoknyái, ékszerei, táskái, kiegészítői, melyeket a magyar népművészet ihletett mai nők számára.
Juhász Réka családja révén beleszületett a táncházas kultúrába. Diplomás néprajzosként, népdalénekesként és ruhatervezőként vallja, hogy „a népművészet kifejezéstárának lélegzetelállító gazdagsága valami hatalmas egységen alapszik. Ugyanaz a varázserő szól a népdalokból, mint ami a tárgyi alkotásokból tündöklik fel.”
Moderál: dr. Juhász Katalin az MTA BTK Néprajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, néprajzkutató

II. Kortárs kreativitás
A fiatal divattervező, Simon Ditta természetes alapanyagú ruhái készítéséhez a nemezelés ősi technikáját alkalmazza. A Moholy Nagy Művészeti Egyetemen végzett divattervező 2006-ban alapította meg saját Ditta Felt elnevezésű márkáját. Kollekciói tervezése során mindig törekszik az innovatív és egyedi dizájn kialakítására. Különös érdeklődéssel alkalmaz 3D, szinte szoborszerű díszítéseket, melyek a kortárs divat kontextusába helyezik a hagyományos elemeket.
Moderál: Illés Vanda művészettörténész, Junior Prima-díjas alkotó

16.00 – 16.30 Pillants be a kulisszák mögé!
Raktárbejárás - vezetett túra a múzeum raktárában.

17.30 – 18.00 Egy könyvritkaság bemutatója, ami az 1980-as években nem jelenhetett meg
Tarján Gábor: Ősi formák és jelképek. Esszé népművészetünk eredetéről.
Napkút Kiadó, Budapest. 2016.
Tarján Gábor néprajzkutató, kulturális antropológus pályája egy erdélyi kirándulás alkalmával indult, még a hetvenes években. Ekkor kötelezte el magát a népi kultúrával, és bejárta a Kárpát-medence számos magyarlakta területét. Elvégezte az ELTE néprajz szakát, volt könyvtáros, muzeológus, egyetemi oktató. Könyveiben a népi kultúra és a népművészet kérdéseit és jelenkori lehetőségeit kutatja. Valamennyi munkáját tankönyvként is használják. Érdeklődési területei: a népi építészet, mesterségek, a folklór továbbélése, a népművészet szimbolikája és esztétikája, az életmód kérdései és a kisközösségi kultúrák. Doktorátusát a Dél-Dunántúl népi építészetéből írta. Tanított az Iparművészeti Főiskolán és a Képzőművészeti Egyetemen is.
A szerzővel Szabó Zoltán beszélget

17.45 – 18.15 Pillants be a kulisszák mögé!
Raktárbejárás - vezetett túra a múzeum raktárában.

18.00 – 19.00 Énekeljünk együtt a Téka Együttessel
„Ritka Magyar” CD-bemutató
Éneket tanít: Tárnoki Betrix
A ritka magyar, a Mezőség nyugati felén általánosan ismert legényes férfitánc mely típus a közép-erdélyi falvak körében is népszerű. A legények általában a táncrend elején táncolták (egyedül vagy csoportosan) rögtönözve, a rendkívül bonyolult ritmus motívumokat gazdagon díszítve. A legjobb táncosok törekedtek a tánc és zene illeszkedésének legtökéletesebb harmóniájára. A ritka magyar improvizatív jellege ellenére is szigorúan alkalmazkodik a kísérő dallam tagolódásához.
A Téka két ifjú prímása ebből a gazdag falusi parasztzenei hagyományból muzsikálja a jellegzetes típusokat, a végsőkig érlelt, sűrített vonós kíséret segítségével.

18.00 – 20.00 Készíts magadnak ékszert a Táncházba!
Fehér Annával gyöngyszalag karkötő készítése és Kamocsay Judittal fonott ékszer készítés.

19.15 – 20.00 „Vándorjelek – így csináltuk mi..."
Beszélgetés, zenehallgatás, filmvetítés a 60 éves, Kossuth-díjas ifj. Csoóri Sándorral, a Muzsikás Együttes, a Magyar Dudazenekar, Ifjú Muzsikás Együttes alapítójával

20.30 – 21.30 25 éves a Vándor vokál
Beszélgetés az énekegyüttes tagjaival, többek között az új lemezről is.

21.30 – 22.30 Színházi zenéről egy kicsit másként
Beszélgetés Rozs Tamás zeneszerzővel (Szélkiáltó Együttes) az elmúlt évi Pécsi Színházi Találkozó legjobb színházi zene kategóriájának nyertesével.

22.30-23.30 Vynil lemezek tárolása, gondozása
Bálint Ferenc könyvtárossal beszélget Szabó Zoltán

Bővebb információ: