XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
eletemfilmje2010a_MihalyLaszlo

Bognár József koreográfus 60 éves
Pécsi Harmadik Színház
2011. november 25., 19.00

Negyedik alkalommal láthatja a közönség a Mecsek Táncegyüttes és Lipics Zsolt táncos és irodalmi humorral teli estjét. A műsor apropóját ezúttal az adja, hogy a koreográfus, Bognár József nemrég ünnepelte hatvanadik születésnapját.

Bognár József pécsi grafikus és koreográfus sajátos, groteszk és humorban rendkívül gazdag látásmódjával írta be magát a hazai színpadi néptáncművészet nagykönyvébe. A Mecsek Táncegyüttesnél éppen tíz esztendeje fogott hozzá Tóték tánca – tisztelet Örkény Istvánnak című darabjának színpadra állításához, mely szakmai elismerések sorát hozta az alkotónak és az előadóknak egyaránt. A közös munka aztán folytatódott, s azóta egy estét betöltő termés született, melyből a tavalyi Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozóra összeállt a "Táncos történetek" című előadás. A Mecsek táncosai a műsorral tisztelegnek a jubiláló mester előtt. Előadásukban újra megelevenednek Bognár nagysikerű művei: az Életem filmje, a Tóték tánca, a Szorító, a Lift (mely az elmúlt hétvégén a MÜPÁban szerepelt), s a Pulpitus, valamint a Huncut mese – Molnár Péter táncjátéka. Mindehhez a táncokat kísérő monológjaival közreműködik Lipics Zsolt színművész.

Az ünnepi előadáson az alkotó sem marad adós némi meglepetéssel – bemutatja "Szabálytalan profil" című könyvét, melyben saját maga vall koreográfusi és grafikusi munkásságáról, vagy ahogyan az alcímben fogalmaz: "kalandjairól színpadon és egérpadon".

További részletek: