tanchaz_erme

Emlékérem a táncház módszer tiszteletére
Kibocsátás: 2013. február 28.


Ezüstérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) annak emlékére, hogy a táncház módszer szerepel az UNESCO szellemi kulturális örökségek listáján.
A 3000 forintos ezüst emlékérme február 28-án jelenik meg. Az emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 12,5 gramm, átmérője 30 milliméter, széle recézett.
Az emlékérme előlapjának szélén, felső köriratban a Magyarország felirat, alsó köriratban a 3000 forint értékjelzés olvasható. A felső körirat alatt bal oldalon a verdejel (BP.), jobb oldalon a verési évszám (2013) olvasható. A középmezőben hímzett széki tulipán motívum látható.
Az emlékérme hátlapjának szélén a magyar táncház módszer körirat olvasható. A középmezőben, kissé balra egymást átkarolva táncoló párok egy fiatal és egy gyermek pár ábrázolása látható népviseletben. A táncoló párok ábrázolásától jobbra lent Szilos András tervezőművész mesterjegye látható.
Az emlékérméből 4 ezer darab készíthető, különleges úgynevezett proof technológiával olvasható a Magyar Közlönyben.
Az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezetének illetékes kormányközi bizottsága 2011 novemberében vette fel a táncház módszert a szellemi kulturális örökségének listájára. A testület a „Legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe
vette fel a táncház módszert, amely a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modellje. (Forrás: MTI)

2013. február 28-án az MR1 Kossuth Rádióban 15.30h-kor kezdődő „Közelről
című magazinműsorban Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke jelenti be hivatalosan a kibocsátást.