magyar_neprajzi_tarsasag

A Magyar Néprajzi Társaság pályázata
Elektronikus előregisztráció határideje: 2013. április 19. déli 12 óra




A Magyar Néprajzi Társaság Tradíció pályázatot hirdet fő partnerével a Néprajzi Múzeummal és társkiíróival, a Honismereti Szövetséggel, az Apor Vilmos Katolikus Főiskolával, a Hagyományok Házával és a Hungarikum Szövetséggel. Több témában és minden korcsoport, a határon túliak részvételével az egyéni és csoportos önkéntes néprajzi gyűjtők, néprajzkutatók, pedagógusok és gyermekek pályázhatnak a hagyományok és a jelenkori élő kultúra dokumentálásával, gyűjtésével, feldolgozásával. Az 1889 óta fennálló Magyar Néprajzi Társaság (MNT) a magyar néprajztudomány egyik legrégebbi intézménye, egyesületi formában működik. A Társaság és a Néprajzi Múzeum tevékenysége a kezdetektől összeforrott.


A Társaság az önkéntes gyűjtőket tömörítő szakosztályának koordinálásával 2012-ben azért alapította meg a Tradíció elnevezéssel pályázatot, hogy a néprajzi gyűjtő utánpótlásról gondoskodjék ez évtől fogva évente meghirdetendő pályázati felhívással. Több neves gyűjtő az 1952 óta szervezett formában működő önkéntes gyűjtőmozgalomban tűnt fel és vált országos hírű néprajzi gyűjtővé, majd szakíróvá és kapott szakmai díjat.

A pályaművek beérkezésére a határokon túlról is számít a Szakosztály, ennek érdekében a Kárpát-medence és azon kívül élő külhoni magyarjainak körében is közvetíti felhívását.

A Tradíció Pályázat a hagyományos értékeinkre és a jelenlegi kulturális formákra, azok mentésére irányul. A Társaság, a Néprajzi Múzeum és a társkiíró intézmények szakmai közössége az önkéntes és hivatásos gyűjtők munkáját saját gyűjtésekre ösztönzi, eredményeiket reményeink szerint felszínre hozza, az egyéneket és a közösségeket aktivizálja a hagyományok és a jelenkori élő kultúra eredeti dokumentálásában, gyűjtésében, mentésében, megismertetésében.

A pályázat célja továbbá, hogy a néprajzi tudást dokumentációval, elemzéssel és szakírásaikkal gazdagítókat összegyűjtse és a legjobb pályaműveket szakmai díjakkal elismerje, azokat a Néprajzi Múzeum Etnológia Adattárában elhelyezze és ekképpen a további kutatásokat elősegítse.

A pályázat részletes leírása, a jelentkezés feltételei és módja valamint bővebb információ: