Tisztelt Látogatóink!
A 2020. március 11-én meghozott kormánydöntés szerint a rendezvényekkel szemben általános korlátozások és tiltások léptek életbe.
Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a portálunkon közzétett rendszeres táncházak, folkklubok, népművészeti táborok és alkalmi események a veszélyhelyzet idején nagy valószínűséggel elmaradnak!

almarium_plakat

Sokszínű Baranya
Hagyományok Háza, 2013. március 23.
A Mecsek Táncegyüttes és a Pöndöly Néptáncegyüttes:
Sokszínű Baranya hosszúhetényi, magyaregregyi és szebényi hagyományőrzőkkel
Hagyományok Háza, 2013. március 23., 17 óra


A komlói Pöndöly Néptáncegyüttes és a pécsi Mecsek Táncegyüttes a baranyai magyar tánchagyomány újrafelfedezésére invitálja a közönséget, az "Almárium" sorozat előadásán. Magyarország határmenti megyéjének színes hagyományvilágáról sokaknak minden bizonnyal a gazdag nemzetiségi kultúra jut először eszébe. A történelem viharai valóban jelentősen kiszínezték Baranya etnikai térképét, ez a kulturális sokszínűség azonban a megye magyar népét éppúgy jellemzi - a Mecsek völgyeiben és hegyoldalain, valamint a Duna és a Dráva árterében sajátos néprajzi karaktert formált az őslakos magyarság tucatnyi csoportja, az Ormánságtól a kelet-mecsekalji falvakon át a Tolnából áthúzódó sárközig.


A Pöndöly és a Mecsek táncegyüttesek tagjai az utóbbi esztendőkben egyaránt legfontosabb céljuknak tekintették e sokszínű tánckultúra megismerését, gyűjtését és színpadi feldolgozását. A műhelyek kapcsolatot alakítottak ki Baranya több hagyományőrző falusi közösségével, így az Almárium színpadán bemutatkoznak Hosszúhetény, Magyaregregy és Szebény táncosai, zenészei és nótafái is. A Mecsek és a Pöndöly táncosainak lábán pedig megelevenedik az Ormánság, a Sziget-vidék, Közép-Baranya, a Kelet-Mecsekalja, a Völgység és a baranyai Duna mente tánchagyománya, a Tenkes Zenekar és a Vörös Rezesbanda kíséretében.


A műsor:

Molnár Péter beszélget Hosszúhetényi, Magyaregregyi és Szebényi hagyományőrzőkkel

Tar István ormánsági cimbalmosra emlékezünk

(Szünet)

A mi Baranyánk

A menyecske nyíló virág

Bor’ anyja

Kaszás János bácsi emlékére

 


További információ: