XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
szanto_ferenc_1

„A gáztetőn megfújják a trombitát, Simon Dénes fölnyergelé a lovát…”
2013. március 13.


A Fonó HaTeha táncházába adatközlők érkeznek Magyarbecéről, Magyarózdról, Küküllődombóról és Haranglábról. A gála előtt Pávai István tart előadást a Maros-Küküllők táji felosztásáról.

„A gáztetőn megfújják a trombitát, Simon Dénes fölnyergelé a lovát…”
Aki az elmúlt húsz évben táncházba tette a lábát, hallotta ezeket a sorokat. Azt is sokan tudjuk, hogy melyik „csávási cd-n” hangoznak el a mára folklegendává nemesedett szavak. De, hogy ki énekli azon a merengő, nyugodt hangon, már jóval kevesebben; Balogh János bácsi Haranglábról.
Azt is megkérdezhetjük tőle, hogy tégla hányni vagy tégla vetni ment-e Dányándba, esetleg Téglaház irányába ment-e a jó Simon Dénes.
Mellette hallhatjuk szerdán a Fonóban a Téka Együttes egyik legkedvesebb adatközlőjét, Szántó Feri bácsit, gyönyörködhetünk Gilyén Miklós – aki hetvenes éveihez közelítve is minden reggel fut és gyakorolja a pontozót – és Magó Ferenc férfitáncaiban. No meg abban, hogyan forgatják az asszonyokat.

Aki csak a gálára jönne, bátorítjuk, hogy hallgassa meg előtte Pávai István előadását „A Maros-Küküllők vidékének táji tagolódása” címmel, amelyben számos tévhitet fog eloszlatni a Maros-Küküllő vidékével kapcsolatban, és új ismeretekkel gazdagodhatunk.
Lezárul tehát a félév Magyarózdnak szentelt szakasza, gyertek minél többen! Máricus 20-tól már szászcsávási anyagot tanulunk, lehet újonnan is csatlakozni!

A rendkívüli HaTeha Szerda felépítése tehát:
17:00: Beszélgetés az adatközlőkkel
18:00(!): Táncoktatás
20:00 Pávai István előadása a Maros-Küküllők táji felosztásáról
21:00 Gála az adatközlőkkel
Majd táncház a Szeret Zenekarral és Mihó Attila és bandájával.

További részletek a Fonó honlapján: