Tisztelt Látogatóink!
A 2020. március 11-én meghozott kormánydöntés szerint a rendezvényekkel szemben általános korlátozások és tiltások léptek életbe.
Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a portálunkon közzétett rendszeres táncházak, folkklubok, népművészeti táborok és alkalmi események a veszélyhelyzet idején nagy valószínűséggel elmaradnak!

vemend

A Néprajzi Múzeum új kiállítása
Megnyitó: 2013. március 21.
Véménd 1916-1920 – egy falusi tanító fotográfiái
Megnyitó: 2013. március 21. 17.00
A kiállítás megtekinthető: 2013. március 22. – 2013. szeptember 8.

1916 és 1920 között egy falusi tanító, néprajzi gyűjtő és amatőr fotográfus, Hernai Béla közel 700 üvegnegatívon örökítette meg a Baranya megyei Véménd lakóit. Felvételei pont egy olyan időszakban, az első világháború alatt készültek, amely jelentős hatással volt a falu akkori és későbbi életére is. A 20. század elején Véménden együtt éltek katolikus németek, ortodox szerbek, katolikus és református magyarok, zsidók és katolikus romák. Használták és értették egymás nyelvét, tisztelték egymás kultúráját, szokásait. Identitásukat a nyelvi, etnikai, felekezeti különbségek mellett egy fontos azonosság is alakította: mindannyian véméndiek voltak.

Ez az etnikailag és vallásilag is nagyon sokszínű kép a 20. század történelmének eseményei miatt jelentősen átalakult. Hernai Béla közel száz évvel ezelőtt készített fotográfiáinak páratlan értéke többek között az, hogy egy falusi közösség együttélésének utolsó napjait örökíti meg. Mivel a fotók mind egy helyről, szinte egy időből, egyetlen alkotótól származnak, a falu életének egy különösen „sűrű” pillanatát tükrözik.

Projektkoncepció, szövegek: Vándor Andrea
Kiállítási koncepció: Beate Wild
Néprajzi Múzeum kurátorok: Bata Tímea, Csorba Judit
Szervező: A berlini Európai Kultúrák Múzeuma Kelet-, Közép- és Délkelet-Európai Koordinációs Központja

Tartalmi információk, érdekességek a kiállításról: