XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
folszallott_a_pava

Ismételten meghosszabbított jelentkezési határidő:
2013. május 26.


„A Fölszállott a páva 2014 szervezői összesítették a május 19-ig beérkezett nevezéseket. Eszerint a versenyre több mint 270 produkció, 1350 fő jelentkezett. A Hagyományok Háza ugyanakkor, az MTVA-val egyeztetve, lehetővé kívánja tenni, hogy aki mostanáig bizonytalan volt a nevezéssel kapcsolatban, nem adta be, vagy nem véglegesítette online jelentkezését, még nevezhessen, ezért a május 26. éjfélig beérkező jelentkezéseket még elfogadjuk. A jelentkezéseket továbbra is minden technikai csatornán (posta, e-mail, online) fogadjuk.”

A 2012-ben először megrendezett tehetségkutató sikerére való tekintettel az MTVA, a Duna Televízió Zrt. és a Hagyományok Háza ismét meghirdeti a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos vetélkedőt – jelentették be április 10-én az MTVA székházban tartott sajtótájékoztatón. Idén is 16 és 35 év közötti énekesek, zenekarok és néptáncosok jelentkezését várják május 19-ig május 26-ig.


Az MTVA, a Duna Televízió és a Hagyományok Háza 2012 tavaszán népzene és néptánc vetélkedőt hirdetett Fölszállott a páva néven. A 16 és 35 év közötti hagyományápoló énekesek, zenekarok és néptáncosok versenyére a teljes magyar nyelvterületről közel 500 produkciót neveztek, a területi selejtezőkből (Gödöllő, Komárom /Szlovákia/, Pécs, Miskolc, Szeged, Kolozsvár /Románia/, Csíkszereda /Románia/) azonban a televíziós elődöntőkbe már csak 48 jutott tovább. Ezek közül a december 15-i döntőn választotta ki a zsűri és a közönség a nyerteseket – az adást majdnem 600 ezer néző kísérte figyelemmel. A tehetségkutató műsor döntőjéből szóló ének és hangszer kategóriában Csizmadia Anna, szóló tánc és páros tánc kategóriában Berecz István, zenekar kategóriában a Parapács zenekar, a tánccsoport kategóriában pedig a Jászság Népi Együttes vihette haza a nyerteseknek járó 1–1 millió forintot. Közönségdíjas az Ördögborda Néptáncegyüttes, a legjobb magyarországi nemzetiségi együttes a Cace Rom lett, a legjobb határon túli produkciónak járó díjat pedig a Szellő Táncegyüttes kapta. A döntősök és a díjazottak azóta számos koncerten, előadáson bizonyíthatták, hogy megérdemelten találta őket a legjobbnak a zsűri és a közönség.

A rendkívüli sikert látva a kiíró intézmények – szakmai partnereikkel, a Martin György Néptáncszövetséggel és a Táncház Egyesülettel együtt – úgy döntöttek, ismét meghirdetik a versenyt, amelyre idén május 19-ig a www.hagyomanyokhaza.hu és a www.folszallottapava.hu oldalon jelentkezhetnek 16 és 35 év közötti fiatalok az autentikus magyar népzene, néptánc és népdal bármely tájegységéhez és a magyarországi nemzetiségi régiók helyi hagyományaihoz kötődő produkciókkal. A területi selejtezők 2013-ban zajlanak, az ezekről készített összefoglalókat 2014 januárjától sugározza a Duna csatorna, a döntőket pedig a tervek szerint márciusban és áprilisban láthatja a közönség.