XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Tolerancia_nap

Néprajzi Múzeum
2013. május 3.



Kedves Közönségünk!
Szeretettel meghívjuk Önt, munkatársait és barátait a Néprajzi Múzeumban 2013. május 3-án megrendezésre kerülő Tolerancia napra!

2013. május 3-án 10 – 18 óra között, a rendezvényre a belépés ingyenes.

Hányféle identitás létezik?
Az identitás személyes vagy közösségi ügy?
Ki határoz meg minket: saját magunk vagy mások?

Sokfélék vagyunk, és sokféleképpen határozhatjuk meg önmagunkat. A fenti, aktuális kérdésekre reflektál a Néprajzi Múzeum két újonnan nyílt kiállítása. Az egyik kiállítás egy Baranya megyei falu, Véménd 20. század eleji társadalmán keresztül mutatja be, hogyan éltek együtt németek, szerbek, magyarok, zsidók és cigányok, hogyan használták egymás nyelvét és tisztelték egymás kultúráját. A másik kiállítás a madridi Cigány Kultúra Intézetének vendégkiállítása, amely a rendezők elsődleges célja szerint a sztereotípiák által elhomályosított roma történelmet és a mai valóságot együttesen tárja a közönség elé.

A Tolerancia napon a résztvevők az identitás gondolatköréhez és a múzeumi kiállításokhoz kapcsolódva azt a sokféle képet járják körbe, amely romákról, zsidókról, más etnikumokról bennünk él. A kiállítások és a programok egyértelműen kifejezik a Néprajzi Múzeumnak azt a célját, hogy elősegítse a kultúrák közötti párbeszédet.
A Tolerancia nap aktualitását az adja, hogy az előítéleteknek és az intoleranciának számos megnyilvánulásával találkozunk a mindennapjaikban. A Néprajzi Múzeumban megvalósuló egész napos program egy olyan kezdeményezés, amely képes párbeszédre ösztönözni, megismertetni több kisebbség kultúráját, közvetíteni értékeit, feloldani a tabukat, az érzelmi és politikai előítéleteket – mindezt több látószögből megvilágított, érdekes foglalkozások, tartalmas beszélgetések keretében, rendhagyó kiállításokkal megfűszerezve. A kiállításokon látható képek többek között a fentebb említett identitáskérdésekre is reflektálnak. Zsidó és roma identitású embereket látunk különböző személyes és szociális terekben, hétköznapi vagy éppen kevésbé hétköznapi szituációkban: munka közben, kikapcsolódás, tanítás, tanulás, imádkozás közben. A program további célja, hogy generációkat kössön össze, mert a generációk közti kapcsolat, a különleges élményt nyújtó személyes találkozások és beszélgetések elősegítik az elfogadást, erősítik szolidaritást és a toleranciát.

A délelőtti programok elsősorban a fiataloknak készülnek, a délutániak inkább a felnőtteknek. Természetesen a programok átjárhatók, mindenki számára nyitottak.

Program:

10.00 – 15.00 Tolerancia vásár
Foglalkozások a Haver Informális Zsidó Oktatási Közhasznú Alapítvány, a Centropa Magyarország, és az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány közreműködésével. A vásári hangulatban beszélgetések, dilemmák megbeszélésére és műhelyfoglalkozásokra van lehetőség. A délelőtti foglalkozásokra elsősorban középiskolák jelentkezését várjuk, de bárki bekapcsolódhat, belehallgathat a foglakozásokba. A foglalkozásokra külön regisztráció szükséges.
Foglalkozások és időpontok:
Haver Informális Zsidó Oktatási Alapítvány (Véménd 1916-1920 kiállítás): A Haver külön hangsúlyt fektet arra, hogy a diákok megismerjék a tankönyvi adatok mögött húzódó emberi sorsokat, elgondolkodjanak a néhol egy-egy mondattal elintézett történelmi dátumok és események súlyán. Célja, hogy a különböző aspektusok bemutatásával képet adjon Magyarország egykori és mai zsidó közösségi életéről. A foglalkozások során szituációs játékokkal, gondolatébresztő gyakorlatokkal, moderált vitával és videofilmekkel igyekszik segíteni a résztvevőknek, hogy egymás véleményére nyitottan, minél több új információval térjenek haza.
foglalkozás: 10.15 – 11.15
foglalkozás: 11.45 – 12.45
Regisztráció:
tordai.bence@haver.hu

Uccu Roma Oktatási Alapítvány (Vidas Gitanas kiállítás):A civil kezdeményezés célja, hogy lehetőséget teremtsen a találkozásra és a dialógusra roma és nem roma fiatalok között. Ez a lehetőség tágítja a fiatalok gondolkodását, és egyúttal csökkenti a diszkriminatív, előítéletes gondolkodást. A program lényege, hogy középiskoláknak kínáljon az informális oktatás módszereire épülő, 90 perces, a roma társadalommal kapcsolatos oktatási programokat. Ezeket a foglalkozásokat roma fiatalok tartják, önkéntes alapon. Arra törekszik, hogy a diákok minél több információra, és személyes tapasztalatra tegyenek szert a romákkal kapcsolatban és minél nyitottabbá váljanak egymás iránt.. Az Uccu Alapítvány munkájának egyik legfontosabb eleme a személyesség és az interakció.
foglalkozás: 10.30 – 12.00
foglalkozás: 12.00 – 13.30
Regisztráció:
flora.laszlo@gmail.com

Centropa Magyarország: A „Történetek egy családi albumból” című időszaki (ill. vándor) kiállítás célja a zsidó hagyományok bemutatása, közvetítése a többségi társadalom felé. A Centropa archivált anyagából életközpontú és élvezetes fotókiállítást készített. A hangsúly nem arra helyeződik, hogyan haltak meg zsidó honfitársaink, hanem arra, hogy kik voltak és hogyan éltek. Ezért a fotókat úgy válogatták, hogy a látogatók ízelítőt kapjanak a zsidó hétköznapokról: a gyermekkorról, az iskoláról, szerelmekről, családi nyaralásokról, munkáról, vallásosságról, ünnepekről. A fényképekből álló panelek az interjúalanyok saját szószerinti szövegével egészülnek ki. Az eredmény izgalmas, szellemes és fordulatos, igazolja a mondást: egy kép sokszor többet mond, mint ezer szó. A rendhagyó, interaktív tárlatvezetésre alapuló foglalkozás arra reflektál, hogy hogyan élte egy közösség mindennapjait a két világháború között.
foglalkozás: 10.30 – 12-00
foglalkozás: 12.00 – 13.30
Regisztráció:
czingel@externet.hu

12.45: Rendhagyó tárlatvezetést tart a Véménd 1916-1920. Egy falusi tanító fotográfiái című kiállításban a két kurátor: Bata Tímea és Csorba Judit
13.30 – 14.30: Závada Pállal és Szále Lászlóval beszélget Szuhay Péter néprajzkutató az Egy sor cigány című könyv kapcsán
15.00 – 16.30: Bemutatkozik az Athena Intézet. Az intézet munkáját Domina Kristóf mutatja be
16.30 – 17.30: Politikai korrektség vagy tolerancia? Különbségek és hasonlóságok a Lefitymálva című darab alapján. Borgula András, a Gólem Színház vezetője mesél a darabról, arról, hogyan lehet a színház eszközeivel elérni, hogy a zsidóság megjelenítéséhez kapcsolódó félelmek oldódjanak, hogy bátran merjünk szólni a zsidó témáról, hogy ne óvatoskodjunk. Rávilágít talán arra is, hogy a zsidó kultúra, a zsidó vallás és a zsidó emberek miben hasonlatosak más kultúrákhoz, más vallásokhoz, más emberekhez, és hogy ugyanúgy kifigurázhatók, hiszen bennük rejlik a komédia és a tragédia is.

A Néprajzi Múzeum témához kapcsolódó két kiállítását a Tolerancia napon két vendégtárlat egészíti ki:

Vidas Gitanas. Cigányok Spanyolországban. – A madridi Cigány Kultúra Intézetének vendégkiállítása (Néprajzi Múzeum)

Véménd 1916-1920. Egy falusi tanító fotográfiái (Néprajzi Múzeum)

Történetek egy családi albumból. A Centrópa Magyarország fotókiállítása

Én Te Mi X 2. Cernov Mircea fotókiállítása

További információ a honlapon és a szervezőknél:
Czingel Szilvia, szervező: 06-30-435-6057
czingel@externet.hu

Dr. Sedlmayr Krisztina, főmuzeológus, Gyűjteményi Főosztály: 06-1-473-2402, 06-30-558-95-92
sedlmayr@neprajz.hu