XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
tunderrozsa

Történelmi táncjáték
Keszthely, 2013. június 13.




1100 év meséi – történelmi táncjáték

„A magyarság szükség és érték, az emberiség csillagokhoz vezető útja számára…” – ez volt az alapgondolata annak a történetnek, mely kiindulásként szolgált a Tündérrózsa Gyermek-néptánccsoport egyik legsikeresebb produkciójához. Ennek a műsornak az aktualitását elevenítette fel hét esztendő után az idei év végi önálló műsorra az együttes, új köntösbe varázsolva az egész előadást. A műsorban a magyar nép történelmének főbb eseményei lettek kiragadva 1100 év dicsőségének és balsorsának sokaságából, néptáncba csomagolva.
Az időben előrehaladva a fényes múlt ugyanúgy megjelenik a színpadon, akárcsak a zivataros századok. Az egyes táncok között átvezetésként az adott korra jellemző, híres versek hangzanak el a szereplők előadásában.
A történelmi kirándulás 896-ban a Honfoglalással kezdődik, majd első szent királyunk bemutatásán át eljutunk egészen Mátyás király udvarába. Dózsa György parasztfelkelésének leverése után az egri nők vesznek revánsot a törökökön. Az 1848-as forradalom és szabadságharc bukásának következménye volt a Deák Ferenc nevéhez kapcsolódó Kiegyezés.
Sajnos a két világháborúban elszenvedett vereségek nem tették lehetővé, hogy az előadás happy end-el záruljon, ám az egy óra hosszú műsort mindvégig átlengi a hazaszeretet dicső érzése, mely megmutatkozik a táncokban és versekben egyaránt.
Az Aradvári Lászlóné és ifj. Aradvári László által koreografált darab korhű ruhákban bemutatva méltó emléket állít Szent István, Kossuth Lajos, Deák Ferenc és a haza többi nagyja által ránk hagyott gazdag örökségnek.
A műsort 2013. június 13-án 18 órakor adja elő a 22 éves Tündérrózsa Gyermek-néptánccsoport a Balaton Színházban, Keszthelyen.

tuderrozsa91@freemail.hu
www.tunderrozsa91.atw.hu