XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
etNoe

Lemezbemutató koncert
Fonó, 2013. december 7.




Bognár Szilviának, a hazai világzenei élvonal egyik kiemelkedő előadójának legfrissebb formációja az etNoé. A csapat 2011. áprilisában debütált a MÜPA színpadán, s csakhamar kiemelt koncerthelyszíneken játszhatott, úgy, mint a VOLT Fesztivál, Ördögkatlan Fesztivál, Művészetek Völgye, MR2 Akusztik, stb.
Az előző két év koncertjei és munkája egy rendkívül igényes, szép albummá érlelték a produkció kezdetektől fogva figyelemre méltó zenei anyagát. A folk, jazz, pop, rock elemeit sajátosan ötvöző, mértékletesen populáris, de kellőképpen progresszív hangzásvilágú etNoé széles rétegeket szólíthat meg, a tizenévesektől egészen az idősebb korosztályig.
A népi dallamok és szövegek hagyományból való kiragadása, modern zenei közegben való önálló életre keltése az énekesnő korábbi formációit, albumait is jellemzi, de az etNoé egy más, még cizelláltabb zenei irányvonalat képviselve vezeti a sort. A magyar népdalok egy szépen kidolgozott zenei szövetben kelnek új életre, amelyet a hangszerelés maximális igényessége tesz még értékesebbé. A régről hagyományozott dalok így izgalmas, újszerű módon, megkapó formába öntve hirdet(het)ik tovább a századok óta változatlan emberi érzéseket.
A borító Mandula Éva mesteri munkája. A kompozíció finoman sugallja a korongon lévő zene, s egyben az énekesnő ideológiai üzenetét: ha beülünk Noé virtuális zenei bárkájába, megbizonyosodhatunk róla, hogy a népdal, a népköltészet ma is lehet az önkifejezés eszköze. Ezek a dalok élnek és éltetnek, még ha azt nem is feltétlenül az eredeti formában, hagyományos közegükben teszik.
A zenekar tagjai ugyancsak kiváló muzsikusok, több rangos hazai produkció zenészei:
Gerzson János – oud, bansuri, sarod, buzuki
Hámori Máté – akusztikus és elektromos gitár
Kovács Norbert – dob
Kovács Zoltán – nagybőgő
Sütő Márton – akusztikus és elektromos gitár

A lemezen közreműködő vendégek:
Dés András – ütőhangszerek
Bizják Gábor – kürt
Gucz György – trombita

Az este második felében Herczku Ági, Nikola Parov és a Banda muzsikál.

A hagyományos magyar vonós trióval kiegészült csapat Nikola világzenei "védjegyével" és a hagyományos paraszti vonós zene fuziójával lép ismét a Fonó színpadára Herczku Ági énekesnővel.
Nikola Parov és zenekara időről időre emlékezetes, magával ragadó koncertet ad a Fonóban, nem is tehettünk mást, mint újra meghívtuk őket. Nikola minden alkalommal sikeres kísérletet tesz arra, hogy újabb és újabb formában dolgozza egybe a különböző népek zenéit. A számos országban megfordult unikális muzsikus mindenhonnan magával hozott valamit az adott nép zenéjének hangzásvilágából amit utánozhatatlan módon formál egységgé. Herczku Ági tiszta hangja, csodálatos személyisége és zeneisége teszi tökéletessé a produkciót.
Nikola Parov – hegedű, kaval, gadulka, gitár, pengetősök, fúvósok
Herczku Ági -ének
Hegedüs Máté-hegedü
Pálházi Bence-hegedü
Fekete Márton(Kispuma)-brácsa
Molnár Péter-bőgő
Gera Gábor – harmonica
Födő Sándor (Fodo)- zongora, ütősök, harmonika

Bővebb információ: