Tarkany.Kovacs

Tárkány Művek lemezbemutató koncert
Muzikum Klub, 2013. december 19.



Új lemez Dresch Mihállyal!

December közepén megjelenik a Tárkány Művek új lemeze. Az ünnepekre készülve egy töprengő, elgondolkodó, elmélyülő lemez született, a szokásosnál több és szabadabb improvizációval. A kötelező sláger számok kimaradnak, és ezen a korongon azokat a dalokat játssza a zenekar, amelyek koncerteken elvétve hallhatóak csak. Az album két élő koncertfelvételből állt össze, amelyet Dresch Mihállyal rögzítettek 2013. október-novemberében.
Egy éve a Muzikumban tartott a zenekar először lassú számos koncertet, amely varázslatos élményt adott mind a hallgatóknak, mind a zenészeknek. Ezeket a számokat ritkán játsszák koncerten, mivel a befogadásuk nehéz, a közönségtől nagyobb odafigyelést igényel. Ez a fokozott átélés az élményt is elmélyíti.
A hallgatóság reakcióját látva fogalmazódott meg a zenekar vezetőjének Tárkány-Kovács Bálintnak a fejében az ötlet, hogy ezt a különleges hangulatot egy élő lemezfelvételen is kellene megörökíteni. Október 22-én a Muzikumban, novemberben pedig a Hunnia Art Bisztróban játszotta az együttes a Merengő programot. A második koncerten Dresch Mihály, a magyar jazz élő legendája volt a zenekar vendége. A korongra a két koncert legjobb dalai kerültek föl, jórészt a zenekar korábbi számai, de egészen máshogy eljátszva, illetve Dresch Mihály szerzeményeiből is válogattak párat.
Jóllehet koncertlemez esetében furcsa lenne lemezbemutatóról beszélni, a lemez megjelenését mégis egy koncerttel ünnepli meg a zenekar december 19-én, a Muzikumban, Dresch Mihállyal együtt, adventi hangulatban.
A Tárkány Művek várja azokat, akik egy különleges koncertet szeretnének hallani, lélekben és szellemben elmélyülni.
A több zenekarban aktív Tárkány-Kovács Bálint 2008-ban alapította meg saját zenekarát. Első nagylemezükkel, az Arcomba az arcod vésted (2010) c. albummal új zenei nyelv megalkotására törekedtek a népzene, a jazz és a második világháború sanzonkultúrájának sajátos közép-európai mixeként. Második lemezük, a Címesincs, mely 2013 májusában jelent meg nagy sikerrel, már nagyrészt saját szerzeményeket tartalmazott. 2012-ben a zenekar elnyerte a Jazzy Dalverseny Legjobb Hangszerelés Díját, és még ugyanebben az évben Prima Junior díjjal ismerték el őket. Az Illés Lajos feldolgozásversenyen Lehetett volna című számukat beválogatták a nagykoncert programjába. 2012 szeptemberében a Tárkány Művek új számait bemutató CD Nagy-Britanniában is megjelent a The Rough Guide to the Music of Hungary kiadvány mellékleteként és több elismerő kritikát kapott, köztük a neves angol világzenei szaklap a Songlines is méltatta.

Muzikum Klub & Bisztró
1088 Budapest, Múzeum u. 7.