XLII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2023. április 14–16.
tanchaz.hu
 
teka

Moldvai és vonós táncházzal
Fonó, 2013. december 31.Muzsikálnak: Szászcsávási zenekar, Téka zenekar, Tázló
házigazda: Lányi György

2013. december 31. kedd, 20.00 órától

Adjon Isten füvet, fát,
Teli pincét, kamarát.
Sok örömet e házba,
Boldogságot hazánkba!
A Fonós Folk Szilveszteren reggelig mulatunk. Szorozd meg a Fonó idei legjobb táncházait hárommal, adj hozzá némi aperitivet, pezsgőt és finom vacsorát, fűszerezd meg jó társasággal és ne hagyd ki idén sem! A házigazda zenekar a hagyományokhoz híven idén is a népszerű Téka lesz! Vendégül látjuk a legismertebb adatközlő együttest, a Szászcsávási Zenekart, és itt less a Tázló is!
Szászcsávási zenekar:
A csávási cigány zenészek több nemzedékre visszamenően a környék híres muzsikusai: bár a kórusnak nem tagjai, az énekeket ők is jól ismerik, és az átlagosnál zeneileg igényesebb közönségük a gyenge muzsikusokat nem tűri meg. Az erdélyi mérték szerint jómódú faluban a cigányok alkalmi mezőgazdasági munkából és téglavetésből tengődve külön telepen, cigánysoron élnek. A nyomorúságos körülmények közül való kiemelkedés egyetlen lehetősége a zenélés. A cigányok közül igen sokan játszanak valamilyen hangszeren: főleg vonóshangszeren, újabban tangóharmonikán, dobon, szaxofonon, elektromos orgonán is. A faluban ma is több zenekarra való zenész él. A vonóshangzás egy nemzedékkel korábban még általános volt az erdélyi népi tánczenében, amelyet a hozzá tartozó repertoárral együtt mára egyre jobban kiszorít az elektromos zene.
Téka zenekar:
Tagjai a falun élő zenészmesterektől gyűjtötték a dallamokat, tanultak tőlük, együtt muzsikáltak lakodalmakban, bálokban, táncházakban. Fontos számukra, hogy a dallamok és a játékstílus megőrzése mellett átadják tudásukat a fiatalabb generációknak. Tanítanak művészeti iskolákban, zeneiskolákban, valamint segítik a magyar népzenei élet utánpótlásának kialakítását. Nevükhöz kötődik a népművészeti táborok kialakítása, lebonyolítása, a legendás Téka népművészeti táborban ezrek váltak a magyar kultúra elkötelezettjeivé. Munkájukat a Népművészet Ifjú Mestere, az Erdélyi Világszövetség Becsületrend Rubinja, a Magyar Művészetért és a Bartók Emlékdíjjal ismerték el. Koncertjeikkel számos ország világzenei színpadán arattak kimagasló sikert etnostílusú játékmódjukkal. Nagysikerű koncertjeikkel bejárták Európa szinte valamennyi országát, és muzsikáltak Mexikóban, Kanadában, Indiában, Japánban, Kínában, Ausztráliában és az USA - ban is.
Soós András-prímás
Kalász Máté-prímás
Tárnoki Beatrix-ének, koboz
Hegedűs Luca-cimbalom, brácsa
Lányi György-kontra, duda, koboz
Havasréti Pál-bőgő, cselló, tekerő, dob, ének

Tázló:
Az öttagú,moldvai csángó népzenét játszó együttes autentikus hangszereken muzsikálva nyújt szívtől szívig érő zenei élményt. Az elmúlt 20 évben a tagok komoly tapasztalatra tettek szert itthon és külföldön koncertek, táncházak, játékos gyermektáncházak lebonyolításában.
Draskóczy Lídia – hegedű
Enyedi Ágnes – ének (mv.)
Benke Félix – dob, doromb, levélsíp
Németh László – koboz
Molnár Előd– furulya, kaval

Jegyárak:

A belépő tartalmaz egy köszöntőpálinkát és egy éjféli pohár pezsgőt.
Dec 24-ig: 2500 Ft
Dec 30-ig: 3000 Ft
helyszínen: 3500 Ft
éjfél után: 2000 Ft

Jegyek jegy.hu oldalon az Interticket jegyirodáiban és a koncertek előtt a helyszínen.

Választható menük:

Felszeg menü:
- hagyományos korhely leves Fonó módra
- Malcsült aszaltszilvás párolt káposztával, pórés tört krumplival
- éjféli szerencsehozó roppanós virsli budapesti mustárral
2100 Ft

Alszeg menü:
- hagyományos korhely leves Fonó módra
- népzenész lencsefőzelék sült malac tarjával
- éjféli szerencsehozó roppanós virsli budapesti mustárral
1600 Ft

A vacsorához előzetes regisztráció szükséges a skrivanek@fono.hu-ra. A
tárgymezőbe írják be: szilveszteri vacsora
A regisztráció december 27-én éjfélkor zárul. Kérjük a kedves
velünk koccintókat, hogy addig feltétlenül jelezzék vacsoraigényüket!

Bővebb információ: