XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
szabo_terez

Almárium sorozat
Hagyományok Háza, 2014. február 22.




„Akiket fog a figura” – Tordasi Tánckör és a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes, valamint Szabó Teréz, a Népművészet Mestere Mezőkölpényből

Hagyományok Háza, 2014. február 22., 17 óra


A műsor címe Barabás László marosszéki farsangi dramatikus szokásokat és népi színjátékokat bemutató könyvére utal. A kifejezést azokra használják, akik kaphatóak a farsangi maszkos alakoskodásra, beöltözésre.
„Bizonnyal mindenkit kellemesen fog meglepni Kölpénynek nem is sejtett gyönyörű fekvése, mert oly szép hegykebelben fekszik e falu, mely mindenkire, de főként a havas szülöttére kellemes benyomást fog tenni…” Így ír Orbán Balázs Mezőkölpényről, a Marosvásárhelytől 14 km-re fekvő székely mezőségi településről.
A falu szülötte, híres táncos egyénisége Szabó Teréz, aki 2013 augusztusában vehette át a Népművészet Mestere címet. A Tordasi Tánckör, a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes, valamint Németh Ildikó és Szabó Szilárd alkotók az „Akiket fog a figura” című közös előadásukkal kívánnak tisztelegni adatközlőjük és a mezőkölpényiek kultúrája előtt.

Bővebb információ: