XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
hinamacuri

Családi nap a japán népművészeti kiállításhoz kapcsolódóan
Néprajzi Múzeum, 2014. március 1.




P r o g r a m


14.00 - 15.00 - A hétköznapok ünneplése
Néma Júlia DLA, Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész, a Magas hőfokon: Közelítések a fatüzes kerámiához című könyv szerzőjének előadása.

Néma Júlia 2013 őszén a Japán Alapítvány ösztöndíjával tanulmányúton járt Japánban, ahol a Tóhoku vidékre is eljutott. Itt részt vett egy kezdeményezésben, amely a katasztrófa sújtotta vidék fazekasságának újraéledését segíti. Előadásában ezek mellett szó esik majd a japán kézműves kultúráról és szellemiségről, valamint az azt átörökítő Mingei mozgalomról. A Mingei kézműves mozgalom vezető alakjainak hatása a mai mindennapi életben, tárgykultúrában, dizájnban is tetten érhető. Műveik a népművészeti alkotásokkal együtt szerepelnek a kiállításon. Néma Júlia személyes hangú, képes beszámolójában betekinthetünk a kerámiakészítés rejtelmeibe és a gigantikus papírsárkányok világába.

15.00 - 15.30 - A Néprajzi Múzeum japán gyűjteménye.
Bemutatja: Wilhelm Gábor muzeológus

15.30 - 16.00 - Tárlatvezetés
A kiállítást bemutatja: Néma Júlia és Wilhelm Gábor

14.00 - 17.00 - Kézműves foglalkozás: kokesi baba készítés
Foglalkozásvezető: Hársvölgyi Virág

Japánban hagyományosan sok játék és bábu készült. Ezek egy része a népművészet körébe sorolható, és ténylegesen a játékra szánt babákat jelöli, míg másik részük iparművészeti jellegű, és a különböző ünnepek kellékeként ismert. Utóbbiakhoz tartoznak a Lányok Napja néven ismert családi babaünnep, a hinamacuri kosztümös babái, illetve a hagyományos esztergált babaműfaj képviselői, a kokesi babák. A babák megjelenésére hagyományosan jellemző a hengerforma test és az elnagyolt fej, kezük és lábuk pedig nincsen. A felületet díszítő festés alapján mégsincs hiányérzete a nézőnek, hiszen a babák egyszerű formáikkal, élénk színeikkel is karakteresek, manapság pedig az iparművészet önálló ágát képezik.

Tavaszi hajtogatós
A Magyar Origami Kör foglalkozása családoknak.

14.00 - 18.00 - Kimono próba!
Próbálja fel a tradicionális japán viseletet, mi lefényképezzük! A fotót a Facebookon is elküldheti barátainak.

Néprajzi Múzeum