XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
bokros

A Bokros és a Tallabille zenekar lemezbemutató koncertje
Hagyományok Háza, 2014. március 12.




Túl a Tiszán – tekerőmuzsika

A Bokros zenekar Szerényi Béla vezetésével a '90-es évek közepén alakult. Szerényi Béla tekerős tanítványai, Legeza Márton és Németh András, alapították a mostanra Népművészet Ifjú Mestere díjas, 2012-ben a Fölszállott a páva középdöntőjébe jutott, MMA különdíjas Tallabille zenekart. A zenekar több szálon is kötődik a Bokros zenekar tagjaihoz: Istvánfi Balázs (Tallabille) Lányi Györgytől is tanult dudálni, Lipták Péter (Tallabille) számára pedig hiteles példa volt a Borbély Mihálytól látott dél-alföldi klarinétjáték. A mester-tanítvány szál a Bokros zenekaron belül is megmutatkozik: Szerényi Béla Havasréti Páltól kezdett tekerőt tanulni.
Mindkét zenekar egyúttal új lemezét is bemutatja. A Tallabille első lemezén kiváló énekesekkel kiegészülve mutatja be a dél-alföldi hagyományos tekerőmuzsikát, a Bokros zenekar pedig bourdon hangszeres előadásmódjával a XVIII. századi magyar- és európai zenei párhuzamokra irányítja a figyelmet.
Bokros zenekar
Szerényi Béla – tekerő
Borbély Mihály - fúvós hangszerek, brácsatambura
Lányi György - duda, kontra, buzgony
Havasréti Pál - tekerő, bőgő, gardon, dob
Kóta Judit – ének
ifj. Szerényi Béla – fúvós hangszerek, tekerő, tánc
Szerényi Domokos - tánc

A műsor teljes tablót ad a hazai tekerőjátékról: a tekerő szólisztikus és fúvósokkal való megszólalása lesz a középpontban, a régi mesterek játékstílusát megidéző előadásmóddal. A Bokros zenekar által kialakított, hagyományban gyökerező kreatív „világzenei” hangzást megidézve, más népek tekerős muzsikája is megszólaltatásra kerül.

Tallabille zenekar
Havay Viktória - ének
Legeza Márton - tekerő
Lipták Péter - klarinét, citera
Navratil Andrea – ének
Németh András - tekerő

Közreműködik: Papp László - ének

Hagyományok Háza, 2014. március 12., 19:00

Bővebb információ: