XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
dobroda

Lemezbemutató koncert és táncház
Fonó, 2014. június 13.Két remek zenekar lemezbemutató koncertje; a duplázást pedig megtriplázzuk egy táncházzal is a koncertek után 22.30 órától. A Cimbaliband Vidámpark című lemeze a Budapest Folk Festre jelent meg áprilisban, a Fonóban most először hallható a különleges zenei anyag, amely zömében saját szerzeményekből álló népzenei alapokon született valódi rock and roll bulizene.

A kiváló népzenészekből álló Dobroda zenekar nemrégiben jelentette meg Legújabb 4ma lemezét, amely most először hallható a Fonóban. A Dobroda zenekar
2007-ben kezdte munkáját, miután néhány szabadlábon lévő zenész úgy döntött, hogy alkot valami értékeset a magyar népzene területén. A voksukat akkor a
Kárpát-medence autentikus folklórja mellett tették le, és ennél a mai napig is kitartanak. Ebből táplálkozva születtek meg azok az összeállítások, amelyek a kiadványon is szerepelnek, illetve a koncertek során színpadra kerülnek. A szakmai munka, a folyamatos megújulás és az egyre igényesebb háttérmunka
meghozta gyümölcsét, hiszen a kezdetben néhány fellépéssel bíró csapat ma már alig tudja ellátni a felkéréseket, amelyek között megtalálhatók a koncertek,
táncházak, bálok, mulatságok, néptáncegyüttes-kíséret, fesztiválok, turnék, külföldi felkérések egyaránt.
A zenekar társadalmi szerepvállalásának része annak a korábbi kezdeményezésnek a folytatása, amely a „Táncház a Táncházban” rendezvénysorozatként került köztudatba a palóc vidék néptáncosai körében határon innen és túl. A rendezvényt minden hónapban megtartják a salgótarjáni Táncházban, ahová mindig szeretettel várják a gyerekeket, táncos és zenész ismerősöket, illetve az érdeklődőket.
A zenekar tagjai:
Fekete Borbála – ének
Ifj. Gelencsér János – hegedű, koboz
Deák-Volom Dávid – klarinét, tárogató, harmonika
Gelencsér János – brácsa, kontra
Szabó István – nagybőgő

Közreműködnek:
Szabó János – ének
Fekete Antal 'Puma' – kontra
Zimber Ferenc – cimbalom

A Cimbaliband a Petőfi Rádió választott zenekaraként 2013 januárjában képviselte Magyarországot Hollandiában, az európai rádiók „eurovízióján”, az EUROSONIC fesztiválon. Az eredményes szereplés után az együttes megkapta a „Petőfi Rádió 2013. év felfedezett zenekara” titulust! A hazai világzene egyik népszerű csapata hetedik lemezén egy minden eddiginél bulizósabb zenét állított össze.
A Vidámpark ugyan bezárt, de a Cimbaliband visszahozza az élményt, hangulatot: „Figyelem Emberek! Megérkezett a Vidámpark! Csak közelebb, csak közelebb, csak tessék és lássék, mindenféle elmét vidító elegy belegy melódiák, apró-cseprő népnevettető és elmeélesítő dallamok lesznek hallhatóak, próbára kerül az ügyesség és szívbéli bátorság, csak tessék és lássék, csak közelebb és közelebb! Lesz itt minden Hölgyeim és Uraim, cimbalmos a vízben, hétköznapi és ünnepi hangulatok, céllövölde, szerelem, romantika, izgalom, és hullámvasút! Csak gyertek, gyertek kicsik és nagyok! Megérkezett a Vidámpark! Csak jöjjenek, csak jöjjenek!”
A 11 számból álló lemezen közreműködik a Petőfi Rádió tavaly felfedezett hipp-hopp rappere, Halott Pénz, valamint a Fanfara Complexa kiváló szaxofonosa, Bede Péter is.
„A mostani számok leginkább azt tükrözik vissza, milyen helyeken jártam az elmúlt csaknem két évtizedben, milyen emberekkel találkoztam Moldvától Sopronig, Törökországtól Anglián és Amerikán át Japánig. Az évek során felszedett zenei szuvenírokat igyekszünk összegyúrni, általában én hozom az alapötletet, a többiek pedig hozzáteszik a magukét. A népzenei gyökerekből táplálkozunk, de a CimbaliBand nem autentikus népzenét játszik” – mondta a zenekarvezető cimbalmos, Unger Balázs.

Bővebb információ: