magyarvalko

Kiállítás Kalotaszeg és Magyarvalkó irodalmi hagyományaiból
Magyarvalkó, 2014. július 18–20.



A Magyar Külügyminisztérium támogatásával létrejött kiállítás Kalotaszeg és Magyarvalkó irodalmi hagyományait rendhagyó módon közelíti meg.
Az ember nemcsak munkájával, hanem képzeletével, művészetével is alakítja a tájat. Kalotaszeg ebben az értelemben jelentésekkel teli tér, amelyet a népművészet és az évszázadok egymásra rakódó története és művészete hoztak létre.

A kiállítás beltéri és kültéri része ember és természet, művészet és táj kölcsönhatását mutatja be Jékely Zoltán magyarvalkói versein és prózáján keresztül, valamint olyan alkotók, mint Ady Endre vagy Kós Károly tájszemléletének metszéspontjában.

Az Irodalmi Kert a kalotaszegi táj együtt-alkotására hívja meg a látogatót. A célja: Jékely szemével olvasni a tájat – Kalotaszeg mint jelentéssel teli tér személyre szóló (és életre szóló) üzeneteit.

„...a megvalósítás útján elindult terv és a további elképzelések mindenesetre ígéretesek, s ebből nem csupán az irodalom, hanem Kalotaszeg és talán egész Erdély nyerhet. Hátha ezután Kolozsvárt és környékét nem »átmenő forgalomként« tekinti majd sok túloldali kirándulásszervező, útban a Székelyföld felé...” Kántor Lajos: Kötelékek – kézfogások (Szabadság, 2013. november 28.)

A Jékely Irodalmi Kert bekerült a 2014-es Velencei Építészeti Biennálé Magyar Pavilonjának 21 tablója közé mint kiemelkedő közösségi építészeti alkotás.

„Most már az enyém ez a falu; de birtoklása nem csak javakkal, hanem kötelességgel is jár: menteni, ami menthető, az életet és a hagyományt." – Jékely Zoltán


2014. július 18., péntek 18:00
A valkaiak és a kiállítás alkotóinak találkozója (iskola):
– Eplényi Anna és Kardeván Lapis Gergely rövid előadása a kiállítás és a falusi turizmus jövőbeli lehetőségeiről
– A vendégek és a valkaiak köszöntése, ünnepi koccintás
19:00 – Örömzene és táncház – fáklyás felvonulással (iskola) – muzsikálnak: Varga István (Kiscsipás), Halmos Attila, Jékely Gáspár (Pikó) és barátai; táncot tanít: Szente János


2014. július 19., szombat 10:00–12:00
A kiállítás ünnepi megnyitója (templomkert):
– hivatalos megnyitó: Magdó János – Kolozsvári Főkonzul
– séta a pavilonhoz (magyarvalkói diákok szavalnak)
– pakulárnóták Varga István és Jékely Gáspár előadásában
– ünnepélyes pavilonavató (Jékely-örökösök, Miháltz-örökösök, Pap Ákos református lelkész)
– a kiállítás bemutatása és bejárása (beltér, kültér)
14:30–16:00
– Irodalmi hűsölő: kortárs írók, irodalomtörténészek beszélgetnek Jékely Zoltán művészetéről: Péterfy Sarolt, Vallasek Júlia, Balázs Imre József, Karácsonyi
Zsolt, Lövétei Lázár László. A beszélgetést vezeti: Csender Levente. Helyszín: a pavilon mögötti kertrészben
16:00–19:00 – Kalotaszegi hagyományőrző néptánccsoportok fellépése (nagyszínpad)
19:00 – Táncház hajnalig (kultúrház)


2014. július 20., vasárnap 11:00–13:00
Ünnepi istentisztelet és előadás (templom)
11:00 – Református istentisztelet
12:00–13:00 – Tari Lujza zenetörténész, népzenekutató (MTA BTK Zenetudományi Intézet) előadása: Vikár Béla nyomában Magyarvalkón – Tari Lujza
1973-as népzenegyűjtése (hanganyaggal és vetítéssel)
15:00–16:00 – „Valkaitól Jékelyig" (alkotó foglalkozás és vetélkedő gyerekeknek és fiataloknak a templomkertben