XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
vujicsics40

Zeneakadémia, Nagyterem
2014. szeptember 30.Nyolcvanöt éve Pomázon, szerb családban született Vujicsics Tihamér zeneszerző, népzenekutató és egyszemélyes nemzeti intézmény, a csillogó tekintetű, krúdysan bohém, csupa szív zenemágus. Népzenei munkásságát viszi tovább és élteti nagy sikerrel a negyven éve alapított Vujicsics együttes, amely nem pusztán zenekar, hanem alkotói és pedagógiai műhely is, és fontos szerepet játszik a magyarországi szerb és horvát közösségek zenei önismeretének megtartásában. Az együttes tagjai a honi zeneoktatást alap-, közép- és felsőfokon is behálózzák, és ezer szálon kötődnek a Zeneakadémiához. Ünnepi koncertjük műsorát Bartók Béla szerb gyűjtésére építik, s a klasszikus és a népi hagyomány kapcsolataira kívánják felhívni a figyelmet. Ebben lesz segítségükre a Kokas-Kelemen művészházaspár és Batta András zenetörténész, s persze az ünnepi alkalommal már csak a családi kötődések miatt is kihagyhatatlan, szenzációs Söndörgő együttes.
Vujicsics együttes: Borbély Mihály (fúvós hangszerek); Brczán Miroszláv (tambura); Eredics Áron (tambura); Eredics Gábor (tambura); Eredics Kálmán (bőgő); Szendrődi Ferenc (tambura); Vizeli Balázs (hegedű)
Vendég: Kelemen Barnabás, Kokas Katalin (hegedű) és a Söndörgő együttes: Buzás Attila (nagybőgő, tamburabőgő, litárka); Eredics Áron (prímtambura); Eredics Benjámin (brácsatambura); Eredics Dávid (furulya, szaxofon, tambura); Eredics Salamon (harmonika, tambura)
Házigazda: Batta András

Bővebb információ: