XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
keze-nyoman

Oláh Márta sárközi gyöngyfűző népi iparművész emlékkiállításának megnyitója
Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítóterme, 2014. október 3.



Oláh Márta a sárközi gyöngyfűzés mestere volt. Hosszú időn keresztül a Hagyományok Háza népi ékszer zsűrijének aktív, megbecsült tagja. Nemcsak készítője, szakértője, de szakirodalom-szerzője is volt a gyöngyfűzésnek. A kiállítás a tragikusan korán elhunyt Oláh Márti munkáit, terveit, tanulmányait mutatja be.

„25-évesen, amikor egészségi állapotom úgy alakult, hogy nyugdíjba kényszerültem, a gyöngyfűzés lett az életkedvet adó, megmentő foglalatosságom. Felnőtt fejjel tanultam meg ezt a csodálatos mesterséget. Részletesebben megismerkedtem a Sárköz népi hagyományaival és kultúrájával, akkor váltam igazi »sárközivé«. Mindehhez névrokonom, Oláh Éva néni népi iparművész adott őszinte segítséget. Tőle tanultam meg a mesterség minden apró fortélyát. Mesélt, régi mintákat mutatott, biztatott.”

A kiállítás megnyitó ünnepségére 2014. október 3-án 14 órakor kerül sor a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében (1011 Bp., Szilágyi Dezső tér 6.), melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!
A kiállítást megnyitja Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhely tárvezetője.

A kiállítás november 21-ig hétfőtől csütörtökig 9:00 - 16:00, pénteken 9:00 - 13:00 között.

Bővebb információ: