XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
aszittem

Kiss Ferenc ünnepi koncertje
Budapest Music Center, 2014. október 25.



A magyar azonosságzene (világzene) legendás szerző-előadója, Kiss Ferenc 60. születésnapját ünnepeljük idén. A táncos szkénéből, a Vízöntőből, Kolindából, és számos film zenéje révén jól ismert muzsikus egy nagyszabású retrospektív produkcióval készül erre az alkalomra, melyben a műfaj legjobbjait vonultatja fel.

A szerző minden dalát és hosszabb lélegzetű tematikus kompozícióját – Nagyvárosi bujdosók, Szerelem hava, Pávaének – azokra az értékekre alapozta, amiket a néprajz- és zenetudomány feltárt az elmúlt évszázadban, továbbá azokra a gyűjtésekre, melyek az új népművészeti mozgalom révén kerültek felszínre. Az archaikus népzene legszebb darabjait dolgozta fel, a kortárs világzene sajátos és egyedi eszközeivel. Ebben a műsorban legsikeresebb munkái és hosszabb műveinek jellegzetes részletei hallhatók majd az ő főszereplésével, állandó zenekara, az Etnofon Zenei Társulás kíséretében. Olyan neves művészek közreműködésével, mint Szvorák Katalin, Bognár Szilvia, Ágoston Béla, Dresch Mihály és Novák Péter.


A kétrészes alkotói est a népzene, a tánc, a film és a színház igézetében eltöltött négy évtized szépséges, vidám és szomorúságos emlékeit idézi majd az elhangzó műveken keresztül, miközben a szerző legújabb munkáiból is megismerhet néhányat a közönség.


Rendező: Novák Eszter

Jegyvásárlás: vagy