XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
tanchaz_vezeto

Táncház-vezető tanfolyam felnőtt néptáncosoknak
Jelentkezési határidő: 2015. január 20.
Első alkalom: 2015. január 24.


dhglogohhnka

A Táncház Egyesület ismét meghirdeti a táncház módszer négy évtizedes tapasztalataira épülő táncház-vezető tanfolyamot, amelyet a Hagyományok Házával együttműködve, az NKA Közművelődési és Népművészeti Kollégiumának támogatásával rendezünk meg.

Célunk olyan táncházas házigazdák, gazdasszonyok, ceremóniamesterek képzése, akik jó táncos képességeik mellett alkalmi és rendszeres táncházak vezetőiként is megállják majd a helyüket.

Az elméleti órákon a hallgatók interaktív formában sajátíthatják el a szükséges néprajzi, táncfolklorisztikai, zenei, közművelődési és lélektani ismereteket. A gyakorlati részekben tánctechnikai fejlesztés, mozdulat- és motívumértelmezés, a gesztus szerepe, párkapcsolati viszonyok, ellentartás gyakorlatok, improvizációs technikák kerülnek terítékre egy-egy tájegység táncfolyamatain keresztül, érintve a közösségteremtő lehetőségek, a médiaforrások és gyűjtemények tudatos felhasználásának kérdéseit, táncház-látogatásokkal kiegészítve.

A képzést Busai Norbert és Némethné Bakonyi Erika vezetik, meghívott előadóként szintén neves szakemberek (Árendás Péter, Berecz András, Eredics Gábor, Németh Katalin, Sándor Ildikó, Felföldi László, Novák Ferenc, Szabó Szilárd, Kovács Norbert, Sebő Ferenc, Navratil Andrea, Redő Júlia, Tálas Ágnes, P.Vas János, Farkas Zoltán „Batyu") közreműködésére számítunk.


A tanfolyamot 2015. január 24-én indítjuk el, majd 2015 februárja és júniusa között további 5 alkalommal (2015. február 21., március 28., április 18., május 16., június 13.), szombati napokon – 10.00-től 17.00 óráig kötött programmal a Hagyományok Háza épületében, este fakultatív táncház-látogatással – rendezzük meg.

Az első alkalom tervezett programja:
10.00 – 11.30 Sebő Ferenc: A városi táncház kialakulás, máig tartó változása; Személyes gyűjtői élmények
11.45 – 13.15 Tintér Gabriella: Daltanítás a táncházban
14.00 – 15.30 Kovács Norbert „Cimbi": A kiscsőszi modell
15.45 – 17.00 Gyakorlat Busai Norbert vezetésével (zene: Papp István „Gázsa" és zenekara)

A teljes programmal megtartott első napot ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött toborzónak szánjuk. A tanfolyam egészére a részvételi díj 16.000,- Ft, amelyet csekken, átutalással vagy személyesen lehet befizetni, legkésőbb a februári találkozásig. A tanfolyam hallgatói ingyenesen részt vehetnek a 2015-ös Táncháztalálkozó szombat-vasárnapi programjain a Budapest Sportarénában.


Jelentkezni e-mailben a tanchaz@mail.datanet.hu címen, vagy telefonon a 06-1-214-3521 számon lehet.
Jelentkezési határidő: 2015. január 20.