XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
hh_advent

Adventi programok a Hagyományok Házában
2014. december 6-14.Karácsonyhoz közeledve reméljük, lassan mindenkinél szokássá válik ellátogatni a Corvin térre ajándékot venni, készíteni, mesét hallgatni, vagy csupán hangolódni az ünnepre a szabadtéri koncerteket hallgatva, forralt bort kortyolgatva. Ünnepváró vásárunkra idén december 6-14-ig várjuk az érdeklődőket, amelyet most is a Népművészeti Egyesületek Szövetségével közösen rendezünk meg, ezúttal még nagyobb hangsúlyt fektetve a társadalmi felelősségvállalásra.


Az ünnepre feldíszített Corvin téren ezúttal nemcsak népi iparművészek által készített, szakmailag ellenőrzött termékeket lehet megvásárolni, hanem kézműves szakiskolák szebbnél szebb portékáit és fogyatékkal élők által készített kézműves termékeket. A vásár célja kettős: jó áron, jó minőségű termékekhez juttatni a vásárlót, eközben a hely és árusítási lehetőség biztosításával támogatni azokat a szervezeteket, amelyek kézművességünk jövőjét és/vagy a hátrányos helyzetben lévők munkapiaci elhelyezkedését, megélhetését biztosítja. A résztvevők között találjuk többek között a hallássérülteket segítő Munka-Kör Alapítványt, a vakokat és gyengénlátókat foglalkoztató Világ Világossága Kézműves Műhelyházat, vagy a több mint 20 értelmi fogyatékos felnőttet szövő, gyertyaöntő, gyöngyfűző, papír és bábszövő műhelyrészlegekben foglalkoztató Bárka Műhelyt. Nagy öröm, hogy az Ózd környéki falvak hagyományait, a barkóság kultúráját fellendítő mintaprojekt során elkészült termékek is a vásár kínálatát gazdagítják.

A téren a jó hangulatról szabadtéri színpadunkon népzenei koncertekkel, művészeti iskolák bemutatóival gondoskodunk. A Hagyományok Házában különböző családi és esti előadásokon, foglalkozásokon várjuk a néphagyományok szerelmeseit, köztük is kiemelten a tavalyi nagysikerű Összefogás hagyományőrző mestereinkét koncert folytatásaként Pál István dudás és mesemondó, a Népművészet Mestere megsegítésére rendezett jótékonysági koncertre.

A téren „Adventi ablakok” címmel kiállítás nyílik, a kézműves iskolák diákjai által feldíszített ablakok lesznek láthatóak a vásár ideje alatt, ezzel is hozzájárulva az ünnepi hangulat megteremtéséhez.

Mint minden évben, ezúttal is megrendezzük a Hagyományok Háza kiadvány- és kézművesvásárát is (december 12–13.), értékes és egyedülálló néprajzi kiadványokat, tánc-DVD-ket és hangzóanyagokat kínálunk nagy kedvezménnyel az érdeklődőknek. Emellett e két napon tanfolyami oktatóink és hallgatóink szemet gyönyörködtető portékái is megvásárolhatók lesznek az épületben.

A Hagyományok Háza előadásaira 40 százalékos ünnepi kedvezménnyel válthatnak jegyet a vásár teljes ideje alatt.


Kiemelt események:


december 6.: Családi nap a Hagyományok Házában

10.30: adventi rajzpályázat eredményhirdetése

11.00: Ifjú Szívek Táncszínház: Felvidéki Kakukktojás (Eltáncolt mesék sorozat), jegyárak: 1 500 Ft, 800 Ft

12.00—13.30: kézműves-foglalkozás: gyertyamártás, karácsonyfadísz természetes anyagokból, kopogtató készítése

15.00 és 16.30: mesemondás kicsiknek és nagyoknak

15.00—17.00: kézműves-foglalkozás: gyertyamártás, karácsonyfadísz természetes anyagokból, kopogtató készítésedecember 12–13.: Kiadványvásár és kézművesvásár a Hagyományok Házában

december 12., 17 óra

Aprók tánca: Mikulás-járás

december 13., 10 óra és 11 óra

Rendhagyó Luca-napi komplex foglalkozás családoknak, kézműves foglalkozások: Luca-búza, karácsonyfadísz textilből

december 13., 11–14 óra és 15–18 óra

Kézműves-foglalkozás: gyertyamártás, karácsonyfadísz természetes anyagokból, kopogtató, mézeskalács-készítés

Vásár nyitva tartása
hétköznap: 11 és 19 óra között
hétvégén: 10 és 20 óra közöttA vásár ideje alatt az alábbi színháztermi programokkal várjuk az érdeklődőket:

december 6., 11 óra Ifjú Szívek Táncszínház: Felvidéki kakukktojás (Eltáncolt mesék sorozat)

december 6., 19 óra Ifjú Szívek Táncszínház: Hontalanítás

december 11., 19 óra Összefogás hagyományőrző mestereinkért

Jótékonysági koncert Pál István tereskei dudás javára

december 12., 19 óra Magyar Állami Népi Együttes: Hajnali Hold