XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
vaszonfazek

A XIX. Országos Fazekaspályázat és a XX. Országos Szőttespályázat közös kiállítása
Magyar Népi Iparművészeti Múzeum
Megnyitó: 2014. december 4.



Három évvel ezelőtt, 2011-ben került sor első ízben a két az évi szakmai pályázat, a XVIII. Országos Fazekaspályázat és a XIX. Országos Szőttespályázat alkotásainak legjobbjaiból készített közös kiállításra, mely már akkor a Vászon – Fazék címet kapta, egyrészt a szőttes – fazekas közös anyagra utalva, másrészt a vékony falú, füles, fehér agyagból készült fazéktípusra, mely jórészt csak belül mázas.


A Hagyományok Háza hat országos pályázatot hirdet megkülönböző periódusokban. Ezek közül háromévente fordul elő az a helyzet, hogy ugyanazok a szakágak így együttesen kerülnek meghirdetésre. Az idén nyíló II. Vászon – Fazék kiállítás a Körmendhez köthető XIX. Országos Fazekaspályázatra beérkezett kerámiák legjobbjaiból válogatott anyagból, és a Hevesen megrendezett XX. Országos Szőttespályázat textiljeiből fog összeállni.

A kiállítás összeállításának elvei közé tartozik, hogy csakis zsűrizett anyag kerül a tárlatba, amelyet a pályázatra felkért Bíráló Bizottság fogadott el. A vidéki helyszíneken minden zsűriszámmal ellátott tárgy kiállításra került, a soron következő közös kiállításon viszont csak a díjazott alkotók tárgyai szerepelnek, illetve néhány kiemelt alkotás a zsűrizett termékek közül.