XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
tekozlo_fiu

A Háromszék Táncegyüttes magyarországi turnéja
2014. december 8–12.



Öt helyszínen, köztük a budapesti Művészetek Palotájában mutatja be A tékozló fiú című előadását december 8-12. között a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes.

A turné első helyszíne Nyírbátor, december 8-án, hétfőn 18 órától a Nyírbátori Kulturális Központban mutatják be A tékozló fiút. A turné keretében kerül sor a táncszínházi sorsjáték budapesti premierjére, a Nemzeti Táncszínház meghívására december 9-én, kedden 19 órától a Művészetek Palotájában lép színpadra a társulat. A budapesti premiert követően december 10-én Abonyban, 11-én Szatmáron, 12-én pedig Nagybányán látható majd az előadás.

A Háromszék Táncegyüttes előadása Ivácson László rendező-koreográfus sajátos koncepciójában a népi kultúra, pontosabban a népzene és néptánc eltékozlását jeleníti meg. A bibliai alaptörténetből kiindulva az előadás a színház eszközeivel, a hagyományos néptánc és modern mozgáselemek ötvözésével fogalmaz meg aktuális kérdéseket. Mi a szerepe nagyapai örökségünknek a jelen életkörülményei között? Többek vagyunk-e egyszerű fogyasztónál, statisztikai adatnál? Pilinszky-t parafrazálva pedig az atyai háztól eltávolodó, vagy visszavezető úton járunk?

Az előadás rendező-koreográfusa Ivácson László, a rendező munkatársa Fazakas Misi. Zenél a Heveder zenekar, énekel Erőss Judit, közreműködik Éltes Áron. Előadja a Háromszék Táncegyüttes tánckara, a Fiú szerepében Tőkés Csaba Zsolt, a Gyökérember szerepében Bajkó László látható. A turné megvalósítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.