hh_ujevkoszonto

Újév-köszöntő
Művészetek Palotája, 2015. január 6.



A hagyomány szerint őseink szokásai, tánca és zenéje kísér át bennünket a múltból a jövőbe, az óévből az újévbe: két felvonásos gálaesttel köszönti az újesztendőt az MTVA és a Hagyományok Háza. A magyarság és a Kárpát-medencei nemzetiségek évfordító és újévköszöntő népszokásait, dalait, táncait elevenítik fel a Magyar Állami Népi Együttes, hagyományőrző mesterek és a Fölszállott a páva díjazottjainak közreműködésével.


A szokásanyag, amelyből merítenek, rendkívül gazdag, a moldvai „urálástól” a dunántúli regölésig. Az új év szerencsés elindításában segítségükre lesznek a Prima Primissima közönségdíjas Magyar Állami Népi Együttes és Jászság Népi Együttes, a néphagyomány mesterei szerte a Kárpát-medencéből, hogy igazán hiteles forrásból töltekezzünk, és a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató 2012-es és 2014-es évadjának résztvevői, győztesei, köztük a közönség kedvence, a fiatal csángó tanító, Vaszi Levente is. Köszönt és énekel világhírű énekesnőnk, Sebestyén Márta, Berecz András a fiával, Herczku Ágnes is a fiatalokkal együtt énekel Pál István Szalonna és zenekara kíséretével. A fergeteges koncert háttérvetítését Korniss Péter Kossuth-díjas fotóművész válogatta saját képeiből.


Közreműködők:
A néphagyomány mesterei a Kárpát-medencéből:

Cherniavets József és Cherniavets György (Técső, Kárpátalja), Dobcsák Béla és Dobcsák János (Királyhelmec, Felvidék), Eke Péterné Simon Mária (Buza, Erdély), Jámbor István „Dumnezeu” (Szászcsávás, Erdély), Kodoba Florin (Magyarpalatka, Erdély), Timár János és Viktor és kosteleki és középloki táncosok (Gyimes, Erdély)


Szólisták:

Agócs Gergely, Berecz András és Berecz István, Csizmadia Anna, Herczku Ágnes, Hetényi Milán, Kacsó Hanga Borbála, Kaszai Lili és Fundák Kristóf, Sebestyén Márta, Vaszi levente, Zsikó Zoltán


Együttesek:

Cirkalom együttes és zenekara (Topolya, Délvidék), Csercsel énekegyüttes, Jászság Népi Együttes, Magyar Állami Népi Együttes és zenekara Pál István Szalonna vezetésével, Tokos zenekar (Kolozsvár, Erdély)


Szerkesztők: Agócs Gergely, Kelemen László, Mihályi Gábor


A Hagyományok Háza és az MTVA közös produkciója.

Bővebb információ: