XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
teka_lemezbemutato

Muzsikál: Téka zenekar, Csángálló zenekar
Fonó, 2014. december 31.



A Fonós Folk Szilveszteren reggelig mulatunk. Szorozd meg a Fonó idei legjobb táncházait hárommal, adj hozzá némi aperitivet, pezsgőt és finom vacsorát, fűszerezd meg jó társasággal és ne hagyd ki idén sem! A házigazda zenekar, a népszerű Téka mellett (vonós népzene a Kárpát-medencéből) a Csángálló (moldvai-gyimesi) zenéjére mulathatunk.


20.00-22.00 Moldvai táncoktatás a nagyteremben

Téka zenekar
A TÉKA együttes 1976-ban alakult Budapesten. Célkitűzésük, hogy a magyar népzene eredeti hangzásvilágát megőrizzék. Tagjai a falun élő zenészmesterektől gyűjtötték a dallamokat, tanultak tőlük, együtt muzsikáltak lakodalmakban, bálokban, táncházakban. Fontos számukra, hogy a dallamok és a játékstílus megőrzése mellett átadják tudásukat a fiatalabb generációknak. Tanítanak művészeti iskolákban, zeneiskolákban, valamint segítik a magyar népzenei élet utánpótlásának kialakítását. Nevükhöz kötődik a népművészeti táborok kialakítása, lebonyolítása, a legendás Téka népművészeti táborban ezrek váltak a magyar kultúra elkötelezettjeivé. 1977 óta működő klubjuk az egyik legközkedveltebb táncházak közé tartozik. A ,,Magyarok muzsikája” című ismeretterjesztő koncertsorozatukkal számos iskolában és óvodában adnak teljes képet a magyar nyelvterület táncairól, zenéiről, jellegzetes hangszereiről. 24 lemezükkel saját műsorukat, valamint mestereik repertoárját örökítették meg, tisztelegve előttük. Munkájukat a Népművészet Ifjú Mestere, az Erdélyi Világszövetség Becsületrend Rubinja, a Magyar Művészetért és a Bartók Emlékdíjjal ismerték el. Koncertjeikkel számos ország világzenei színpadán arattak kimagasló sikert etnostílusú játékmódjukkal. Nagysikerű koncertjeikkel bejárták Európa szinte valamennyi országát, és muzsikáltak Mexikóban, Kanadában, Indiában, Japánban, Kínában, Ausztráliában és az USA-ban is.

Soós András – hegedű, kontra
Kalász Máté – hegedű
Tárnoki Beatrix – ének, kobza
Lányi György – kontra, bőrduda, kobza
Havasréti Pál – bőgő, cselló, tekerő, ütőgardon, dob, citera, ének


Csángálló Zenekar
A Csángálló Zenekar 2009 - ben alakult olyan fiatal zenészekből, akiket a népzene szeretete és a közös muzsikálás öröme kovácsolt össze. Eleinte autentikus népi hangszereken, gyimesi és moldvai csángó zenéket játszottunk, melyet gyakran eredeti helyszíneken sajátítottunk el mestereinktől. Azóta a zenekar kibővült modernebb hangszerekkel, valamint repertoárunkban is egyre színesebb skálát szeretnénk a nagyérdemű elé tárni. A népzene iránti tisztelet megmaradt, így a régi
dolgokat megbecsülvén, de annak nem reprodukálására törekedve próbálunk egy új, saját ízlésünkre formált hangzásvilágot létrehozni.


Sára Csobán – szaxofon , kaval
Bagi Bálint – tárogató, furulyák, kaval
Gárgyán Zoltán – klarinét, doromb
Johannes Olsson – harmonika, ütőshangszerek
Bősze Tamás Jean-Pierre – dob, koboz, gardony


Szilveszteri menü:
Káposztás paszuly
A.) Újévi malackaraj, pezsgős káposztával, baconos töltött burgonyával
A menü ára: 2200 Ft
B.) Tiroli lencsetál, csülökkel
C.) Vegetáriánus: húshagyó bundás zöldségek
B és C menü ára: 2000 Ft
A menürendeléseket a
skrivanek.klaudia@gmail.com e-mail címen kérjük leadni!

Jegyárak:
Elővételben: 2 000 Ft (dec. 1-ig)
Dec. 1-22. között: 2500 Ft
Dec. 22-től 3000 Ft
A helyszínen: 3500 Ft
Szilveszterkor éjfél után: 2000 Ft
A jegyár tartalmaz egy welcome pálinkát és éjfélkor egy pohár pezsgőt.

Bővebb információ:

Az esemény facebook oldala: