XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Felix_Bence

Zenék Máté Bence világklasszis természetfotós képeire
Budapesti Állat- és Növénykert, 2015. július 29.



„Az én feladatom, hogy a zenére koncentráljak, a kezemre és muzsikustársaimra figyeljek – ezt a szerződést kötöttem a közönséggel, ezért fizetnek. Nem hiszem, hogy én magam olyan fontos vagyok” – mondta 2012-ben a The Strad által készített interjúban Lajkó Félix. Félix koncertjén részt venni ezért különleges élmény: közös feloldódás a zenében, a megfogalmazhatatlanban, elmondhatatlanban. Egy új produkcióban most a világklasszis természetfotós, Máté Bence képei és Lajkó Félix muzsikája fonódik egybe. A zenében való feloldódást Máté Bence mintegy 60 fotója teszi emlékezetessé.


Máté Bence a mind elismertebbé váló magyar természetfotózás legkiemelkedőbb alakja. Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el. A BBC világpályázatán 2002-ben az „Év Fiatal Természetfotósa-díjjal” jutalmazzák munkáját, 2005-ben és 2007-ben elnyerte a legfelkészültebb 26 év alatti természetfotósnak járó Eric Hosking-díjat. Több ízben is megkapta az „Év ifjú természetfotósa”, majd amikor „kiöregedett” ebből a kategóriából, a naturArt pályázatán 2006-ban elnyerte az „Év természetfotósa” fődíjat. Képei alapján 2005-ben Európában az „Év madárfotósának” választották. Még mindig a legifjabb tagja a Magyar Természetfotósok Szövetségének (naturArt) és a Magyar Fotóművészek Szövetségének is.


Lajkó Félix „Az ördög hegedűse”, a „Vajdaság Paganinije”. Leginkább őstehetség, aki túllépett minden határon, eljutott oda, ahol minden stílus eltűnik, és csak a zene marad. Mindegy, hogy milyen hangszeren, hegedűn, citerán, fütyülve, mindegy milyen forrásból, népzenéből, klasszikusokból, jazzből táplálkozva, Félix magán átszűrve, szabadon improvizálva elhozza nekünk a tiszta muzsikát a túlpartról. Sok neves együttessel és egyéniséggel dolgozott. Számos nagyjátékfilmben szerepelt, és róla forgatta Jancsó Miklós a „Játssz Félix, játssz!” című kisfilmjét. Számos díjjal ismerték el, köztük 2005-ben a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjével.


A koncerten fellép:
Lajkó Félix – hegedű, citera
Máté Bence – fotó

Az esemény facebook oldala: