XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
benyovszky

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncjátékának budapesti bemutatója
Margitszigeti Szabadtéri Színpad, 2015. augusztus 14.



A darabról:

A táncjátékban egy rendkívüli ember szenvedélyes és viszontagságos életútját követve bejárjuk szinte az egész világot, mint ahogy tette azt a híres kalandor, népszerű világutazó és emlékíró a 18. század közepén. Benyovszky Móric, ez a művelt, több nyelven beszélő, a nők számára szinte ellenállhatatlan vonzerővel bíró férfi, gondolataival és ötleteivel jócskán megelőzte korát.

Benyovszky, a magyar huszárkapitány és gróf, a szlovák földbirtokos és a lengyel hazafi előbb orosz hadifogoly Kamcsatkán (ahonnan a világ első Függetlenségi Kiáltványának megalkotása után elmenekült), majd francia hős, végül Madagaszkár királya.

Színes élettörténete alapján, tetteinek különlegessége miatt méltán nevezhető kora egyik legkiemelkedőbb személyiségének. A darab érdekessége, hogy az idősebb, emlékeit felidéző Benyovszky szerepében Oberfrank Pált, míg a fiatal Benyovszky szerepében Zámbó Istvánt, az együttes Junior Prima-díjas táncművészét láthatjuk.


Szereposztás, alkotók:

Benyovszky Móric szerepében: Oberfrank Pál és Zámbó István
Hanszky Zsuzsanna: Eredics-Fekete Zsuzsanna

Előadja a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (művészeti vezető: Zsuráfszky Zoltán)

A színpadon közreműködnek a Vasas Táncegyüttes gyermekcsoportjának növendékei és az Ebony Afrikai Kulturális Egyesület táncosai, valamint hangfelvételről a Ghymes Együttes.
A táncjáték forgatókönyvét írta: Vincze Zsuzsa
Zeneszerző és a dalversek írója: Szarka Tamás (Ghymes Együttes)
Díszlettervező: Tóth Kázmér
Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas, kiváló művész

Jegyek és bővebb információ: