talicskazas

...avagy gyermekjátékok hétvégéje a Skanzenben
2015. október 23-25.



A mi gyerekeink már nehezen tudják elképzelni, hogy lehetett egyáltalán élni boltban vásárolt, csillogó-villogó-zenélő játékok, TV, számítógép, okostelefon nélkül, hogy milyen az, amikor nem csak chatelünk otthonról a padtársunkkal, hanem ne adj' isten biciklire ülünk, és átkarikázunk hozzá, hogy együtt varrjunk szoknyácskát a babánknak, vagy saját készítésű csúzlival lőjünk célba.
A skanzenesek most megmutatják, mivel játszottak a korábbi generációk szerényebb körülmények között élő gyerkőcei, hogyan varázsoltak szinte a semmiből játékszereket, hogyan élvezték az együttlét örömét.
A látogatókat a bejárat után nem sokkal ugróiskola-variációk fogadják. Ugye, milyen természetes volt régen, hogy a szünetet jelző csengőszó után rohantunk ki az iskolaudvarra, és már rajzoltuk is az ugróiskola vonalait?
Akik ezt túl lányos foglalatosságnak tartják, azok kipróbálhatják a többi ügyességi játékot, amivel a mezítlábas parasztgyerekek szórakoztak: a gúzsszúrást, gólyalábazást, mocsárjárást, célbadobást. Küzdő szellemű kisfiúk a Mortal Kombat helyett ezúttal igazi harcban törhetnek az élre: várat foglalhatnak, megtudhatják, mi az a csülközés, és hogy a métázás is jó reflexeket, azonnali reakciót kíván.
A szelídebb kis látogatók a társasjátékok udvarát fogják nagyon élvezni, de beülhetnek a mesemoziba is, ahol a Magyar Népmesék epizódjait vetítik reggeltől estig, faraghatnak pásztorbotot, vagy elkészíthetik saját rongybabájukat, ami nem egyenarcú Barbie-lesz, hanem mosolygós vagy szomorú vagy álmodozós - mindenesetre egyedi és saját.

A Farmville játékban már rutinos kis virtuális gazdák és gazdasszonyok a Skanzenben végre élőben próbálhatják ki a tanya körüli munkálatokat: fűrészt kapnak a kezükbe, hogy a tüzelőt felvágják, kukoricát morzsolhatnak, darálhatnak, hogy a jószágnak legyen mit enni, szénát, szalmát gereblyézhetnek, talicskázhatnak, készíthetnek kötelet, hogy legyen mivel megkötni a bocit, és kitanulhatják a bojtárkodás csínját-bínját. Nem marad el a búza kézimalommal megőrlése és a liszt szitálása sem, hiszen enélkül mit tenne az asztalra a gazdasszony a megfáradt gazda elé?
A felnőttek játékos utánzása nem merül ki a ház körüli munkákban, hiszen a parasztgyerekek életének fontos része volt a zene és a tánc is – már a pucér fenekű, pendelyes totyogók is együtt lesték szurtos testvérkéikkel, hogy mulatnak a nagyok, és próbálgatták a tánclépéseket – ezért október 23-án tánctanítás és élő zene is lesz a Skanzenben.

Bővebb információ: