XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
makam1

Makám lemezbemutató koncert
Fonó, 2015. október 30.



Krulik Zoli az utóbbi években leginkább két magyar költőóriás életművébe ásta bele magát. 2014-ben zárta le az egyik irányt, hisz annak az évnek a végén jelent meg Petri György 19 versét tartalmazó szólóanyaga. A másik út is a befejeződni látszik, mert itt az új, a „Holdfényt vetettem” című Makám-album, amelyen új Weöres Sándor versek hallhatók. A lemez október 30-án mutatkozik be először a Fonóban.
A költő 1944-ben megjelent „Medúza” című kötetének záró ciklusa, „a dalok, epigrammák, ütempróbák, vázlatok, töredékek” alcímet viselő, 120 verset tartalmazó „Rongyszőnyeg” ciklus. Ahogy a rongyszőnyeg különböző színű rongyok összeszövéséből lesz tarka-barka egésszé, úgy ez a versfüzér is a témák, versformák színes kaleidoszkópját mutatja be ezekben a rövid, helyenként szürreális versekben, amelyek filozofikus tartalmakat, játékosságot, zeneiséget és könnyedséget hordoznak.
Aki az utóbbi években figyelemmel követte a Makám koncertjeit, az sejthette, hogy kezd összeállni az új anyag. Egyre több új Weöres Sándor költemény került a programba, amely egy intenzív alkotói korszakot jelzett.
Ezen a kivételes estén immár egységében hallhatjuk az apró darabokból, pillanatokból, foszlányokból álló Weöres versek által megírt új Makám történetet. Mindez a hangszerek által kap újabb jelentést és színeket, s ahogy a költő versei mindenkor, úgy a Makám is minden bizonnyal elragad mindenkit a „szeszélyesnek tűnő ritmusok váratlan zenéjével”.


Makám:
Korzenszky Klára - ének
Krulik Zoltán - ének, gitár
Eredics Dávid - szaxofon, kaval
Kuczera Barbara - hegedű, ének
Boros Attila - basszusgitár
Keönch László - dob, ütőhangszerek, cajon, udu, ének


Közreműködik Turek Miklós színművész és Bollók Csaba filmrendező (vetítés).


Jegyárak:
- elővételben 1800 Ft
- a helyszínen 2000 Ft

Bővebb információ: