XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
bognar-szilvia-original

Bognár Szilvi és az etNoé
Fonó, 2015. december 22.





Első sikereit a kilencvenes években aratta az Anima Sound System énekesnőjeként. Szólistája volt a Magyar Állami Népi Együttesnek, tagja volt a különféle népek többszólamú dalait megszólaltató Vándor Vokálnak. A hazai világzene alap zenekarának, a Makámnak is meghatározó hangja volt a kétezres évek első felében. Megtalálta a helyét az énekes barátnőkkel, Herczku Ágnessel és Szalóki Ágival közös, rendkívül sikeres Szájról szájra produkcióban is. Dolgozott többek között Nikola Parovval, Kiss Ferenccel, Lovasi Andrással, Sebestyén Mártával, Rost Andreával és a Sebő együttessel. Közben sorra jöttek a kiváló saját albumok, felépített egy gyermekeknek és családoknak szóló műsort, majd 2011-ben újabb világzenei produkciót hozott létre. Ez az etNoé.
Bognár Szilvi és zenekara, az etNoé a MÜPA színpadán mutatkoztak be az alakulás évében, majd két év alatt igényes albummá érlelték a produkciójuk figyelemre méltó zenei anyagát. A népi dallamok és szövegek hagyományból való kiragadása, modern zenei közegben való önálló életre keltése az énekesnő korábbi formációit, albumait is jellemzi, de az etNoé egy más, még érettebb irányt képvisel. A magyar népdalok egy szépen kidolgozott zenei szövetben kelnek új életre, amelyet a hangszerelés igényessége tesz még értékesebbé. Izgalmas, újszerű formában hirdet(het)ik tovább a századok óta változatlan emberi érzéseket.
„Ma is adott számunkra a népdalnak, mint költészetnek és egyben zenei megnyilatkozásnak a használata. Élhetünk vele, mint az önkifejezés egyik legkézenfekvőbb eszközével. Noé virtuális zenei bárkájában a népdalok 21. századi világunkhoz igazodó értéket képviselnek, ugyanakkor ezt rendkívül sokszínűen teszik. Íme egy példa…” Bognár Szilvi

Bővebb információ: