gryllusvilmos

A népzene ünnepén
Művészetek Palotája, 2015. január 17.


15.00-16.00: Gryllus Vilmos szólókoncertje
16.00-16.30: Magonc Együttes
16.30-17.00: Tamariska Táncműhely – gyerek-táncház, Zagyva Banda
17.00-17.30: Óbudai Népzenei Iskola
17.30-18.00: Tamariska Táncműhely – gyerek-táncház, Zagyva Banda
18.00-19.00, ill. kb. 22.30-24.00: Berka-táncház

A népzene ünnepe már tavaly sem korlátozódott az esti gálaműsorra. Január 17-én sem lesz másként: délután három órától ingyenes családi programokkal várjuk a népzene és a néptánc szerelmeseit a Művészetek Palotája Előcsarnokába. Ezeket a programokat főként a gyermekek figyelmébe, annál is inkább, mert ezúttal saját korosztályuk ragadja őket táncba, és húzza hozzá a talpalávalót. Már délután háromtól tetőpontra hághat a hangulat, hiszen a könyvesbolt előtti színpadon Gryllus Vilmos várja szólókoncertjével az apró nagyérdeműt. Őt aligha kell bemutatni, hiszen gyerekek százezrei nőttek fel a dalain, légyen szó évszakokról, állatokról, bringázásról vagy éppen népdalfeldolgozásokról.
Négy órától a Magonc Együttesé a pálya, azaz a Müpa Előcsarnoka. Aki nem tudná, ők az Óbudai Waldorf Iskola növendékei – az élükön Lányi György népzenész tanár úrral –, főleg furulyások, dobosok, gitárosok, kobzosok, ütőgardonosok, meg egy tekerős, akik muzsikálás közben énekelnek is. Akkora szívvel és tüdővel, hogy a daluk menten szájról szájra szálljon.
Őket fél öttől a Tamariska Táncműhely követi, mely Hudákné Farkas Sára vezetésével két és fél éve alakult Csepelen. Azóta négy különböző korosztályú csoporttal
működik, nem kevesebbet bizonyítva, mint hogy egy ipari övezetben is kialakíthatók a népi kultúra iránt fogékony közösségek. Ezúttal a gyerek-táncházat állítják fókuszba.
Öt órától az Óbudai Népzenei Iskola – a magyarországi népzenetanítás legrégebben működő műhelye -– mutatja meg, mi fán teremnek népi hangszereink, és miként gyümölcsöznek népi játékainkban. Kobzos Kiss Tamás igazgató azt a bartóki intelmet tartotta elsődlegesnek, hogy a parasztzenére ne "múzeumi tárgyként" tekintsenek a zenészek, és így sikerült elérniük, hogy a hangszeres és énekelt magyar népzene a városi közegben is megtalálja helyét, egyén- és közösségformáló szerepet töltve be.
Fél hattól újra a Tamariska Táncműhely veszi át a stafétát, a gyerekprogramok végéig. Akkor aztán kezdetét veszi a Berka-táncház – persze az sem kizárólag tizennyolc éven felülieknek. Két menetben – hat órától hétig, majd fél tizenegytől éjfélig – rophatják rá a moldvai és gyimesi csángó népzene hívei, ha bírják szusszal… Nem véletlenül tartják ugyanis a 2008-ban alakult Berka Együttest a műfaj egyik legenergikusabb képviselőjének.

Bővebb információ: