Népművészet Mesterei egyesített jegyzék (1953–2017)
 
tanchaz.hu
Lajtha_katonatarsakkal

Kiállítás és emlékhangverseny
Hagyományok Háza, 2015. február 16.Lajtha László (1892–1963) – a XX. század első felének egyik legnagyobb magyar zeneszerzője és népzenekutatója – huszonkét esztendősen hazaszeretetétől vezérelve vonult be a frontra és a háború végéig szolgált. Ebből a több mint négy esztendős időszakból számos értékes dokumentum és tárgyi emlék maradt fenn, amelyeket a február 16-án megnyíló tárlaton tekinthetnek meg az érdeklődők. A megnyitó után emlékhangversenyt rendeznek Lajtha László műveiből.


Fennmaradtak többek között a menyasszonyának, Hollós Rózának rendszeresen küldött ún. „harctéri levelek”, amelyekben kottás feljegyzéseket is találunk. Archív fotókon Lajthát katonatársai körében láthatjuk, és különösen érdekes az a fénykép, amely a tüzértisztet fából ácsolt fedezékében mutatja, ahová a kottáival, könyveivel visszavonulhatott a harcok szüneteiben. További emlékek: az I. világháborúban szerzett katonai kitüntetései, a tevékenységéről szóló igazolások, „binoklinak” nevezett katonai távcsöve, valamint az olyan, menyasszonyához kötődő emléktárgyak is, amelyeket magánál tartott a harctéren.


A kiállításon látható lesz annak a néhány zongoraműnek az első kiadása Lajtha kézírásos ajánlásaival, amely az I. világháborút közvetlenül megelőző időszakban, illetve a világháború alatt keletkezett.


A kiállítás korhű dokumentumok, fényképek, levelek, kéziratok segítségével nemcsak a zeneszerző fiatalkorának meghatározó időszakát mutatja be, hanem az első világháborúban résztvevők életét, mindennapjait is közelebb hozza a ma emberéhez.


Kiállítás megnyitó: 2015. február 16., 18 óra
A kiállítást megnyitja: dr. Berlász Melinda zenetörténész, közreműködik Balog József zongoraművész.


A megnyitót követően, 19:15-től a Hagyományok Háza színháztermében a „Lendület” 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közös rendezésében Lajtha László emlékhangversenyt tartunk.

Lajtha László emlékhangverseny műsora:
Lajtha László: Trois Berceuses
Lajtha László: Mesék (részletek)
Lajtha László: 19 magyar népdal


Előadók:
Ács Gabriella, Sivák-Nyakas Orsolya, Staszny Zsófia és Ódor Botond, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oratórium- és dalszakos hallgatói, zongorán közreműködik Szabó Ferenc JánosA kiállítás kurátora: Solymosi Tari Emőke
A kiállítás a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatásával valósul meg.
A kiállítás megtekinthető: 2015. május 31-ig hétvégén a Hagyományok Háza programjai idején, hétköznap reggel 8 és este 8 között.