XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
1848_bellony

A belépés ingyenes!
Fonó, 2015. március 15.



16:00 – 17:30 Gyerektáncház, mese, énektanítás, muzsika gyerekeknek, családoknak.
Közreműködik: Fábián Éva-mese, énektanítás, Juhász Dénes és zenekara, Máté Móric-tánc.


18:00 – 19:30 Egyszólam és Juhász család megemlékezése
Nem túl gyakori, ám annál nemesebb az a kezdeményezés, amit az Egyszólam és a Kalamajka együttes vállalt magára. Elhatározták ugyanis, hogy a magyar történelemből már jól ismert 1848-49-es eseményekhez kapcsolódó dalokat összegyűjtik, s egy albumon teszik hallhatóvá. Mivel nagy jelentőséget tulajdonítanak a kollektív népi emlékezetnek, a dalnak, a mondának és más folklór jellegű alkotásoknak is. Így került be a repertoárba a korabeli kéziratokból, gyűjteményekből, Káldy Gyula, Kálmány Lajos, Volly István, Mathia Károly, Dégh Linda, Ortutay Gyula és Katona Imre példatáraiból, a népzenei és néprajzi szakirodalomból, valamint mai gyűjtésekből merített adathalmaz.
A szabadságharc énekes és hangszeres népzenéjének valamennyi rétege megszólal, a legarchaikusabb dallamoktól az újabb keletkezésű dalokig.
A nemes, egyszerű és tiszta muzsikára vágyó zenekedvelők, a hagyományos kultúrákat kutató szűkebb szakmai réteg, s a magyar kultúra iránt érdeklődő külföldiek számára egyaránt élvezetes és tanulságos ez a koncert, amely méltó megemlékezés a 1848. március 15-i forradalmunkra.

Előadják: az Egyszólam és a Kalamajka jelenlegi tagjai,
valamint a Juhász család: Fábián Éva, Juhász Zoltán, Sáringer Kálmán, Nagymarosy András, Juhász Réka, Dövényi Gergely, Juhász Dénes.
Közreműködik: Leidinger Dömötör és Markó Fruzsina, a Fölszállott a páva első évadának szóló tánc kategóriájának döntőse

20:00 Dresch Mihály Vonós Quartet
Dresch Mihály-szaxofon, Brasnyó Antal- brácsa, ifj. Csoóri Sándor- brácsa, Bognár Andris-nagybőgő.

A belépés ingyenes!