bandagobe.kicsi

Megjelent a Góbé zenekar új lemeze!



A góbéval nem érdemes ujjat húzni, mert úgyis túljár az ember eszén – tartja a mondás. Nevüknek megfelelően második albumukon is furfangosan keverik a különböző stílusokat a Kárpát-medence különböző szögleteiből érkező ifjú muzsikusok. A magyarszováti, a szászcsávási, a csíki, a moldvai és a dunántúli népdalok, balladák és dallamok magától értetődő természetességgel kapaszkodnak össze a jazz, a blues, a country és a klasszikus zene elemeivel, kialakítva a Góbéra jellemző egyéni zenei szövetet. A szám szerint kilenc új felvételt tartalmazó lemez a Fonó gondozásában jelent meg; hamarosan kapható a terjesztőknél és a digitalis felületeken. (FA354-2)
A Góbé zenészeinek természetes az autentikus népzene jelenléte a városi kultúrában, amit saját zenei anyanyelvként, önkifejezésként használnak. Ugyanilyen magától értetődő a könnyű- és a klasszikus zene jelenléte zenéjükben, hiszen ezek is kulturális identitásuk részei. Ezeket a hatásokat szabadon variálják, lazán létesítenek párbeszédet a műfajok között. Muzsikájuk, bár népzeneként azonosítható, de túllép azon, vagy akár a világzene szokásos keretein is. Zenéjük jó arányérzékről és iróniáról tanúskodik, ügyesen játszanak a különböző műfajokban rejlő energiákkal, hangulatokkal. Produkciójuk népzenének nem elég autentikus, könnyűzenének túl folkos, s a komolyzenei hatások miatt pedig végképp besorolhatatlan. “Ez van!” Az új lemez egyik száma, a Sír a szemem tavaly októberben már megjelent a Fonó World Music Selection 2014 című válogatáson, amely kiadvánnyal a kiadó megjelent a 2014 októberi WOMEX-en.
Az "Ez van!" c. új lemez kilenc új felvételt tartalmaz, amelyek közül néhány már elhangzott koncertjeiken, de a dalok többségével először csak az új albumon
találkozhat a közönség.

A zenekar:
Kiss B. Ádám – hegedű, brácsa, ének
Egervári Mátyás – cimbalom, brácsatambura, ír fuvola, ír furulya, vokál
Csasznyi Imre – basszprímtambura, ének
Vizeli Máté – brácsák, hegedű, koboz, prímtambura, gitár, vokál
Czupi Márton – dob, ütőhangszerek, vokál
Tímár Márton – nagybőgő, vokál


A lemezen közreműködő művészek:
Vizeli Balázs (hegedű)
Porteleki Áron (dob)
Magyaróvári Viktor "Kayamar" (ének)
Simó Csongor (elektromos gitár, szájharmonika)


1. Fel 4:20
2. Szivárvány 5:24
3. Dunántúli blues 5:08
4. Mindenkinek 5:42
5. Ez van! 4:55
6. Csúszik-mászik 5:12
7. Bánat 4:12
8. Sír a szemem 4:06
9. Csillagok 3:01


A felvételeket készítette, keverte: Simó Csongor
Design: Goór Attila
Fotó: Németh Anna


A felvételek a Hagyományok Házában, a Fonó Budai Zeneházban és a Fortissimo Audio Works stúdiójában készültek.