Népművészet Mesterei egyesített jegyzék (1953–2017)
 
tanchaz.hu
Somnakaj

Gypsy musical
Pécs, Zsolnay Kulturális negyed – 2015. június 6.2015. június 6. / 20.00 óra
Zsolnay Kulturális negyed – Pirogránit Udvar


Több ismert hazai alkotó-, és előadóművész komoly előkészítő munkája nyomán megszületett az első gypsy musical, a Somnakaj, melyet a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében mutatott be az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával 2014 áprilisában a Művészetek Palotája. A produkció a budapesti sikerek után most országos körútra indul. melynek második állomása június 6-án Pécs lesz; az előadásra a POSzT OFF-program keretén belül kerül sor.

Somnakaj – Szakács Hajnalka
Zsáró néne, Gojma testvére – Papadimitriu Athina
Doktornő – Falusi Mariann
Misi, rockénekes – Oláh Gergő
Gojma, Somnakaj apja – Kovács Antal
Sanyi bácsi, Somnakaj nagyapja – Balogh Lajos
Lajos bácsi, zenész Londonban – Kathy Horváth Lajos
Béla bácsi – Szakcsi Lakatos Béla


kórus: Balogh József, Dobi Matild, Farkas István, Lakatos Béla, Szilvási István, Tintér Gabriella
közreműködnek: a Duna Művészegyüttes táncosai
zenészek: Balogh Kálmán (cimbalom), Bede Péter (fúvós hangszerek), Födő Sándor (dob), Földes Gábor (basszus), Kovács Ferenc (trombita), Kovács Máté
(kanna, perka), Makula Zsolt (tambura), Novák Csaba (bőgő), Seress Vilmos (szaxofon), Szirtes Edina Mókus (hegedű), Vidák Róbert (gitár)
hang: Rozgonyi Péter
fény: Göttinger László
díszlet: Gárdonyi László
koreográfus: Mihályi Gábor, Juhász Zsolt
írta: Müller Péter Sziámi
zene: Kovács Antal, Marko Marković, Szakcsi Lakatos Béla, Szirtes Edina Mókus
zenei rendező: Szirtes Edina Mókus
rendezte: Rozgonyi Ádám


A musicalben egy roma lány meséli el történetét. A szülők nélkül nevelkedett, vadóc, szabadszellemű, tehetséges Somnakaj falujából, Alsószentlélekről indul szerencsét próbálni, felvételi vizsgát tenni a városi főiskolán. Terve eltérő reakciókat vált ki a falu lakóiból: az orvosnő támogatja, apai nagynénje ellenben ellenzi azt. Somnakaj mégis útra kel, és története a kitörésnek és a gyökerek vállalásának példázata lesz. A produkció egyszerre koncert és színház, tánc és irodalom, hagyományőrzés és modern formák találkozása. A Somnakaj a roma zenei kultúrát nem elszigetelt valóságként mutatja be, hanem sorra veszi azokat az pontokat, ahol a befogadó társadalmi attitűd gazdag kölcsönhatásokat eredményezett, a cigány folklórtól egészen a közelmúlt zenei hatásait is integráló átdolgozásokig, stílusbeli újításokig.
játékidő: 2 óra (szünet nélkül)

Bővebb információ: