XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
filmes_muhely

Kiscsőszi Dokumentumfilm Készítő Műhely
Kiscsősz (a Kiscsőszi Pajtafesztivál keretében), 2015. július 8-12.



Műhelyünk - a helyszínt adó településből és a Pajtafesztiválból és keretében működő népzenei és néptánc táborból adódóan - elsősorban azoknak a népzenészeknek, néptáncosoknak, általánosságban a népi kultúra iránt érdeklődőknek szól, akiket izgat e világ vizuális rögzítése, tartalmi és képi megfogása.
A mai világban, amikor a mobiltelefonok nagy részével is már olyan technikai minőségű felvételeket lehet készíteni, amelyek akár televíziós minőségűek, az érdeklődőknek érdemes azzal foglalkozni, hogy a felvételnek ne csak technikai, hanem operatőri és hang minősége is legyen.
Szakmai nyelvről lefordítva nézhető és hallgatható legyen a felvétel!
A műhely több fokozatban tud segíteni az érdeklődőknek:
1./ GYORSTALPALÓ FILMKÉSZÍTÉS
Azoknak, akik azt szeretnék elérni, hogy nézhetőbbek és hallgathatóbbak legyen a felvételeik, azaz ne a mai világunkra jellemző vizuális környezetszennyezés mértékét növeljék. Azoknak akik érzik, hogy a lelkesen elkészített felvételeikkel csak rövid ideig tudják lekötni ismerőseiket, családtagjaikat. Eláruljuk, ez nem csak azért lehet, mert nem érdekli őket, hanem azért is, mert esetenként - tisztelet a kivételnek - élvezhetetlenek a felvételek. A felvétel nem azt az élményt adja vissza, amit átéltünk, élveztünk, mert nem sikerült megfelelő kép és hangminőségben rögzítenünk. Számunka csak azért marad nézhető, mert az agyunkban rögzült emlék felülírja a rögzített felvételt.
A műhelyben, pár óra alatt, gyorstalpaló módszerekkel el lehet sajátítani pár olyan praktikus fogást, amitől észrevehetően nő a felvett anyag kép és hangminősége és ismerőseinkre is átragaszthatjuk a mi lelkesültségünket az adott felvett témával kapcsolatban.
Előzetesként, hogy a műhelyben milyen tanácsok fognak elhangzani, természetesen gyakorlati tanácsokkal és gyakorlási lehetőségekkel karöltve:
- figyelj a fényviszonyokra
- figyelj a szemmagasságra, nézési irányra
- figyelj a hangra, a hangforrástól való távolságra
- figyelj a kamera, a mobil stabilitására, a mozgási lehetőségek

2./ KONCERT- ÉS TÁNCRÖGZÍTŐ MŰHELY
E műhely keretébe lehetőség nyílik megismerkedni a több kamerás koncer és táncrögzítés gyakorlatával. Némi elméleti és kamerakezelési előképzés után a műhely a gyakorlásra helyezi a hangsúlyt - napközbeni koncertek, táncelőadások, esti táncházak közös rögzítésével.
Eddigi tapasztalataink szerint az "éles"-ben való működés, a "mély vízbe dobás" gyors fejlődést tud eredményezni. A résztvevők elég gyorsan átlátják azt, hogy az ember egészen másképp lát kamerán keresztül, mint a saját szemével. Megjegyzendő még, hogy ez nem egy magányos, hanem együttműködésre építő műhely, növeli a közösségben való munkálkodás készségét.
A fentebb említett "éles"-ség olyannyira éles, azaz tétje van a rögzítéseknek, mert Cimbi (főszervező) szeretné nyilvánosságra hozni a weben a használható dokumentációkat. Természetesen a készítők nevével.

3./ DOKUMENTUMFILM KÉSZÍTŐ MŰHELY
Azoknak, akik meg akarnak ismerkedni a dokumentumfilm készítés szövevényes világával. Dokumentumfilm stílusok a hangulatkliptől, a riportfilmen át a kreatív dokumentumfilmezésig. Pár előzetes gondolat a tágítandó ismeretekről:
ELŐKÉSZÍTÉS
- tématalálás
- a téma hátterének, mélységeinek kutatása
- a film vizuális koncepciójának átgondolása
MEGVALÓSÍTÁS
- kamera, hangi és fénytechnikai háttér - kamerakezelési gyakorlatok, hangfelvétel gyakorlása
- a tervezett film szereplőinek megközelítési módszerei
- riportkészítési gyakorlat
UTÓMUNKÁK
- szkiptelés (felvett anyagok kijegyzetelése)
- editálás (képi, hangi vágás)
- hangutómunka
- feliratozás
A kiszcsőszi "terep" többféle dokumentumfilm stílus gyakorlását teszi lehetővé. Egy Pajtafesztivál hangulatklip vagy riportos összefoglaló tudósítás realistán megvalósítható (a vágás nélkül) a műhely alatt. De muzsikus vagy táncos miniportrék is végigvihetők - riport az életpályáról, forgatások a tanításról és koncertről.
De sugalhatunk egy izgalmas témát, hátha valaki kapást talál rajta. A helyeik és a táborozók/fesztiválozók viszonya. Ki hogy látja? Az idegenek vajon megzavarják-e a falu hagyományos rendjét? Hoznak-e bele pozitívumot, vagy csak visznek?

A műhelyekben való részvétel általános feltételei a következők:
A műhely elsősorban a 16 éven felüliek számára nyitott. Nem iskolai rendszerben működik, pedagógiai felügyeletet nem vállal, a szakmai munkára koncentrál.

Vezetőtanár:
Hartyándi Jenő
Balázs Béla-díjas dokumentumfilm rendező és operatőr
Jelentkezési határidő: 2015. július 1.


További információ:
Hartyándi Jenő
e-mail:
hartyandi@gmail.com
tel.: 00/36/20/9690-535
(magyarországi résztvevők részére)