XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
neprajzi_muzeum_logo

Néprajzi Múzeum, 2016. január 21-24.




A Néprajzi Múzeum az Magyar Kultúra Napja alkalmából január 21-én, 22-én és 23-án is kínál programokat: bemutatkozik egyik értékes új szerzeményünk, közelebbről lesz megismerhető a világhíres magyar Afrika-kutató, és több rendhagyó tárlatvezetés várja az érdeklődőket.


Január 21., csütörtök 17 óra „Mentekötő vagy vajdalánc?” tárgybemutató előadás Szuhay Péterrel
Néhány éve egy ezüst mentekötő bukkant fel a műtárgypiacon, amelyet a nyugat-dunántúli cigányvajdák vajdaláncként használtak. A Néprajzi Múzeum 2015 őszén vásárolta meg az értékes műtárgyat, melyhez hasonlót korábban nem őriztek hazai közgyűjtemények. Az ötvös remekmű kutatása kapcsán nagyon fontos ismereteket szerezhetünk a vajdaság intézményéről. Volt-e, van-e, netán lesz-e vajdarendszer Magyarországon? Cigányok vajdájáról, vagy cigányvajdáról beszélünk? A romákat alapvetően kriminalizáló szemléletben vajdákat kijelölő többségi konstrukcióról van szó, vagy az etnikus törekvések intézményesülnek, és új „népszokások” alakulnak ki? Egy tanulmány szerint „vajda az, aki annak mondja magát”. Mi hát az igazság? A tárgybemutató előadás ezekre a kérdésekre keresi a választ. Dr. Kemecsi Lajos főigazgató köszöntője után az ötvös remekmű kalandos történetét, a vajdaság intézményével kapcsolatos tudományos elképzeléseket és a tárgy múzeumi gyűjteményben elfoglalt helyét Szuhay Péter neves romakutató, gyűjteménykezelő muzeológus mutatja be.


Január 22., péntek 17 óra Két kontinens egy lélekben – Torday Emil kongói gyűjtése, Földessy Edina előadása
A híres Afrika-kutató, Torday Emil négyezer tárgyat tartalmazó gyűjtésének második legnagyobb gyűjteményével a Néprajzi Múzeum büszkélkedhet. A múzeum a közel ötszáz darabos gyűjtemény katalógusát 2015-ben jelentette meg és kamaratárlatán ad belőle ízelítőt. A kapcsolódó exkluzív program a gyűjtemény egyes
tárgyait a világhírű felfedező személyes indíttatásait és történeteinek emberi mélységét felfedve tárja az érdeklődők elé. A bemutatott tárgyakon és olvasnivalókon keresztül egy érdekes életutat és egy különleges személyiséget ismerhetünk meg. Mit mondhat napjaink számára egy 20. század eleji Afrika kutató? Földessy Edina muzeológus segítségével közelebbről is megismerhetjük a banktisztviselőből lett felfedezőt, Torday Emilt - zeneszeretetét, vadászszenvedélyét, barátságait, kutatási morálját, és további érdekes aspektusokat is.


Január 23., szombat 11 óra Szombat 11 – Séta a Néprajzi Múzeum padlásterében Perger Katalinnal
Munkatársaink minden szombaton 11 órakor szakmai vezetést tartanak a Néprajzi Múzeumban. A program érdekessége, hogy a vezetés helyszíne hétről hétre változik: az állandó és az időszaki kiállítások, épületséta, műhelylátogatás, raktárlátogatás egyaránt szerepelnek kínálatunkban. A padlástéri raktárak a látogatók előtt általában zárva vannak. A máskor nem látogatható izgalmas terek bemutatása során a fantasztikus tárgyak mellett a múzeumban folyó preventív műtárgyvédelemmel ismerkedhetnek az érdeklődők. A vezetést Perger Katalin restaurátor tartja. A raktárak kis mérete és a műtárgyak miatt a férőhelyek száma erősen korlátozott, a
részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött, melyet a
perger@neprajz.hu e-mail címre várjuk.


A Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett programok ingyenesek, a részvételhez elegendő múzeumi belépőjegyet váltani.
Január 22-én, pénteken állandó és időszaki kiállításaink ingyenesen látogathatóak.

Bővebb információ: