XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
farsangzaro

Farsangzáró a Néprajzi Múzeumban
Néprajzi Múzeum, 2016. február 6.



Február 6., szombat 10.30-18.00 óráig


10.30-12.30 Farsang, farsang, húshagyó – a Hagyományok Háza komplex családi programja

A két órás élményközpontú foglalkozás keretében megismerkedhetünk a vízkereszttől - hamvazószerdáig terjedő időszak népszokásaival. Mit ettek és ittak ebben az időszakban, hogyan varázsoltak bőséget az évre és hogyan temették a telet a falvakban? Miért pont ekkor tartották a lakodalmakat, és hogyan csúfolták a vénlányokat és vénlegényeket? A kézműves műhelyben farsangi maszkot és érdekes zajkeltő eszközöket készíthetünk. A foglalkozást élőzenés táncmulatság zárja!

A foglalkozást vezeti: Legeza Márta etnográfus


13.00-18.00 Maszkok itt és ott, régen és most

Farsang búcsúztató családi délutánra várjuk a gyerekeket, felnőtteket, sőt, a középiskolás korosztály is bátran csatlakozhat, mert érdekes, izgalmas témák és tennivalók köré szerveződik a rendhagyó program. A Néprajzi Múzeum munkatársaival a farsanghoz, az alakoskodáshoz kapcsolódó témákat járjuk körbe Magyarországon és kitekintünk a világ számos más tájára is.
Felnőtt látogatóink kerekasztal-beszélgetés közben egzotikus tárgyakat, maszkokat, féltve őrzött kincseinket és a hozzájuk kapcsolódó hagyományokat,
történeteket ismerhetik meg. Gyerekek és felnőttek beöltözve, rögtönzött drámajátékkal újra életre kelthetik az erdélyi fonók hangulatát, és reméljük, közben kedvet kapnak egy szelfizhez is! Nálunk a legkisebbek is dagaszthatnak kelt tésztát, és persze mindenki megkóstolhatja a farsangi fánkot. Álarcokat készítünk a világ öt kontinenséről és moldvai zenével, táncmulatsággal búcsúzunk a téltől…


14.00-18.00 folyamatos programjaink

Maszkok kicsiben és nagyban- kézműves foglalkozás: A Néprajzi Múzeum gyűjteményei ezernél is több maszkot és álarcot őriznek a világ minden tájáról. Ázsia, Afrika, Szibéria, Magyarország? Válogathatsz a maszkok között és elkészítheted a neked legjobban tetsző álarcot nagyban, vagy farsangi díszként kicsiben. Készíthetsz még a farsangi mulatsághoz újrahasznosított anyagokból zajkeltő eszközöket is.

Rejtőzködő álarcok: Jelenleg álló kiállításainkban is láthatóak álarcok, maskarák. Kereső játékra hívjuk a felfedezőket, hogy egy kvízjáték keretében ismerkedjenek meg kiállításaink alakoskodó tárgyaival.

Szelfi stúdió a „Fonóban”: Vegyél magadra paraszt alsószoknyát, inget vagy kalapot és próbáld ki, hogyan lehetett fonalat sodorni guzsalyról orsóra! Jó mókaként, alakoskodva meg is örökítheted magad, mint parasztleány vagy legény, asszony vagy férfi.


15.30 Farsangi fánk dagasztás és kóstoló

Közösen készítjük el a farsangi időszak elengedhetetlen és egyedülállóan finom csemegéjét, a farsangi fánk tésztáját. A fánk azonban üresen nagyon szegényes, főleg ilyenkor. Felkérjük hát kedves vendégeinket, hozzanak magukkal kicsi üvegecskében kedvenc lekvárjukból! Végül közösségi szavazást tartunk, melyik lekvár illik legjobban a fánkhoz. A díjazott, vagy díjazottak ajándékot is kapnak!


16.00 Alakoskodás itthon és a nagyvilágban –beszélgetés néprajzosokkal, antropológusokkal

Milyen is volt egy erdélyi fonó, hogyan zajlott ott a munka és farsangi időszakban a mulatozás? Összehasonlíthatóak-e a betlehemes és a farsangi alakokoskodó szokások? Mire használták a maszkokat az afrikai és a szibériai népek? A beszélgetés résztvevői: Koltay Erika, Tasnádi Zsuzsa, Földessy Edina és Kerezsi Ágnes néprajzkutatók.

A beszélgetés után kurátori tárlatvezetésen vehetnek részt, A székelykaputól a törölközőig. Szinte Gábor gyűjtései, a Betlehem. „nagy dolgok a jászolnál történnek”, és a Két kontinens egy lélekben – Torday Emil kongói gyűjtése című időszaki kiállításokban.


16.00-17.00 Élet a fonóban- dramatikus játék a szelfi stúdióban 12-18 éveseknek

Ki is az a Pörge Pista és Kicsi Piros? Ki nem érkezett meg ma este Julis nénje fonójába és merre járt? A jelenet szereplőinek kellékei: parasztruha, guzsaly és kalap. A drámajátékot vezeti : Pasqualetti Ilona.


17.30-18.00 Téltemető mulatság Zene és tánc - kizárólag álarcban!


A program kedvezményes belépőjeggyel látogatható, mellyel az összes kiállításunk megtekinthető! A programra egyéb kedvezmény nem vehető igénybe.


Kedvezményes belépőjegy:
Felnőtt: 1.000 Ft/fő
Diák, nyugdíjas: 500 Ft/fő