XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
palyazat_key_visual

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum alkotónapi pályázata
Pályázat leadási határidő: 2016. április 8.


Ha Gárdonyi Gézát nem faggatták volna annyit kisfiai a török időkről, most lehet, hogy nem olvashatnánk az Egri Csillagokat. Ha Móra Ferencet nem kérlelte volna annyit Panka lánya, hogy meséljen, lehet, hogy nem született volna meg a kis bicebóca vagy Csoszogi, az öreg suszter története.
A családi közeg meghittsége, biztonsága jó táptalaja az alkotásnak. Az alkotókedv könnyen átragad a többi családtagra is, így válhat egy egész család alkotó közösséggé.
A Skanzen idei alkotónapi pályázatai két megközelítésben helyezik a családot a középpontba.


Pályázatok:
I. ALKOTÓ CSALÁDOK – pályázat családoknak
Ez a pályázat olyan családoknak szól, akik szívesen alkotnak együtt, vagy pedig odaadó részesei valamelyik családtagjuk alkotó vagy előadói tevékenységének, legyen az képzőművészet, zene, tánc, irodalom, találmány, építészet, színjáték, cirkuszművészet, konyhaművészet vagy az emberekkel való foglalkozás.
A családi összefogással történő alkotás folyamatát és annak végeredményét a május 1-jén tartott Alkotónapon mutathatják be a Skanzen portáin a vállalkozó szellemű családok. Beszélgetve, a látogatót is tevékenységre késztetve oszthatják meg teremtő erejük, alkotókedvük titkát másokkal, miközben ők is jól érzik magukat.


II. „CSALÁDOS" ALKOTÁSOK – egyéni pályázóknak, csoportoknak, családoknak
A család témaköréhez kapcsolódó, bármely képzőművészeti technikával készített alkotást várnak, melyet irodalmi mű, történelmi esemény hatására vagy akár saját életből vett helyzet kifejezésére készít a pályázó.

Az alábbi kategóriák szerint történik majd a művek kiállításba történő kiválasztása és díjazása:
• Technikai kategóriák: akvarell, grafika, textil, vegyes (pl. kollázs, montázs, filc+ceruza), egyéb (pl. linómetszet, viaszkaparás, üvegfestés, képregény), makett, modell, báb, kisplasztika.
• Egyéni pályázók életkora szerint: óvodás, 1-4. osztályos, 5-8. osztályos, 9-12. osztályos.
• Csoportos pályázók: gyermekcsoportok (2 főtől), felnőtt csoportok (2 főtől), családok.

Technikai elvárások: A kiállítótér nagysága miatt maximum A/3-as méretű, paszpartuval ellátott, sík alkotásokat, vagy 20 x 20 x 20 cm-es térbeli alkotásokat tudunk elfogadni. A kiállítás igényes megjelenítése miatt paszpartu hiányában nem áll módunkban kiállítani a művet.


Mindkét pályázat beadási határideje: 2016. április 8., péntek
Jelentkezési lapok letölthetőek itt:


Minden pályázó emléklapot kap, a bemutatkozásra jelentkező alkotó családok, valamint a zsűri által kiemelt képzőművészeti alkotók pedig a szponzorok által felajánlott díjakban részesülnek.