kaliscima

Trance-folk különlegesség Olaszországból
Fonó, 2016. március 12.



A Kaláscima, Olaszország egyik legütősebb trance-folk zenekara, a tradicionális salentói taranta elemeiből építkezik, de nem fél azt a mediterrán térség egyéb hagyományos hangzásaival, vagy az elektronikus zene elemeivel ötvözni. Az eredmény egy hihetetlenül energikus tánczene, a legkülönfélébb népi- és modern hangszereken előadva. Március 12-én a Fonó Budai Zeneházban hallhatjuk őket a Góbé zenekar után a Puglia Sounds zenei exportiroda és a Sziget Fesztivál közös programsorozatának keretében, ami a dél-olasz Puglia régió legérdekesebb zenei produkcióiból válogat.

Különleges koncertjeikkel már bejárták a világot Ausztráliától Ecuadorig, megfordultak már nálunk is a Sziget Fesztiválon, márciusban pedig Budapestről egyenesen Austinba indulnak, hogy a patinás SXSW showcase fesztiválon szerepeljenek. Legutóbbi albumuk, a Psychedelic Trance Tarantella (Ponderosa, 2014) hónapokig a World CMJ Radio Chart és a World Music Chart Europe élmezőnyében állt.

A Góbé zenekar tagjai az erdélyi zenei tradíciót, a vajdasági hagyományokat, a komolyzenei hatásokat, illetve a jazz és a rock inspirációit tették a közösbe.

Zenéjük a Kárpát-medencei népzenei hagyományból indul és ezt szabadon variálják, lazán kapcsolják a jazz, a blues, a country és a klasszikus zene elemeivel. Dalaik arányérzékről, iróniáról tanúskodnak, jól kihasználva a különböző műfajokban rejlő energiákat, hangulatokat. Céljuk, hogy divatba hozzák a népzenét, új és mindenki számára élvezhető formában.

Az "alter-folk fazonok", ahogy a közönségük nevezi őket, egyaránt otthonosan mozognak a belvárosi klubokban, táncházakban és immár a legjobb nyári fesztiválokon is. Koncertjeiken olyan ismert hazai zenészekkel muzsikáltak már együtt, mint Porteleki László, Csík János vagy Ferenczi György. Produkciójuk népzenének nem elég autentikus, könnyűzenének túl folkos, s a komolyzenei hatások miatt pedig végképp besorolhatatlan.

Második, "Ez van!" című lemezük 2015 márciusában jelent meg.

Bővebb információ: