Mezőkövesd, 2016. július 1-2.
XXVIII. alkalommal hirdette meg a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. és a Matyó Népművészeti Egyesület a Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázatot.

kisjanko bori copy

A pályázat célja a magyar népi hímzések és viseletek hagyományainak megőrzése és továbbfejlesztése, a régebbi, kevésbé ismert területek felkutatása és feldolgozása, továbbá olyan népi iparművészeti hímzések készítése, amelyek mind művészi, mind használati érték szempontjából megfelelnek a mai kor követelményeinek.
A pályázaton egyéni alkotók, kis csoportok, vagy nagyobb alkotóközösségek is részt vehettek. Két kategóriát hirdettünk meg: öltözködés és lakástextíliák. Az előbbiben különböző tájegységek viseleteinek és azok mintakincsének felhasználásával készült feldolgozások, elsősorban ma viselhető darabokkal lehetett indulni. A másik kategóriában a népi hímzéshagyományokat feldolgozó, a kortárs lakástrendeknek megfelelő lakástextíliákkal, és tárgyegyüttesekkel lehetett pályázni.
Összesen 429 pályamunka érkezett be, 140 tervezőtől és közel 200 kivitelezőtől. A legjobb alkotásokat a szakmai zsűri díjazásra javasolta. A helyezéseket elérő alkotók az Emberi Erőforrások Minisztériumának pénzjutalmában részesülnek. A különdíjakat több intézmény ajánlotta fel.

Az elfogadott alkotásokból válogatott kiállítás 2016. július 1-jétől szeptember 21-ig látogatható a Közösségi Házban és a Matyó Múzeumban keddtől vasárnapig 9.00-17.00 óráig.

A kiállítás kurátora: Illés Vanda művészettörténész, a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályának osztályvezetője
A kiállítást rendezte: Borbényi Éva és Dr. Illés Károlyné
A díjátadóra 2016. július 1. (péntek) 11 órakor kerül sor a mezőkövesdi Közösségi Ház színháztermében.

A díjátadó és a konferencia részletes programja: