XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
A Mesterek és tanítványok sorozat előadása
Fonó Budai Zeneház, 2016. december 3.
A Hagyományok Háza, felismerve az eltűnő paraszti kultúra élő átadásának jelentőségét 2012 óta rendezi meg Mesterek és tanítványok koncertsorozatát. Kodály sorainak szellemében célunk a folytonosságot megmutatni, az idősebb és fiatalabb zenészeket, az egymástól tanuló generációkat, a mestereket és a tőlük tanuló, ihletet szerző tanítványokat egy színpadra állítani.
Mesterek :
– Bálint Erzsébet (Klézse, Moldva) - ének
– Hodorog András (Klézse, Moldva) - furulya, kaval
Tanítványok:
– Komáromi Cecília, Légrády Eszter, Papp Cecília, Sturcz Noémi - ének
– Gózon Éva, Skopp Júlia, Ambrus Baltazár - hegedű
– Csente Flóra, Molnár Ilona, Illés Gábor, Molnár Bálint - koboz
– Benke Róbert - dob
A Tázló együttes tagjai:
– Draskóczy Lídia – hegedű
– Enyedi Ágnes – ének
– Benke Félix – dob, doromb, levélsíp, tilinka
– Németh László – koboz
– Sófalvi Kiss Csaba – furulya, kaval, tilinka

tazlo masolat

A Tázló együttes moldvai csángó népzenét játszik hagyományos hangszereken, a táncházakra jellemző felállásban. Az együttes tagjai több mint húsz éve gyűjtenek moldvai csángó és muzsikus cigány mesterektől. 2014-ben jelent meg első lemezük: Moldvai népzene Budapestről. Évről évre közreműködnek a csángó bálon és a táncháztalálkozón. 2016-ban munkájuk elismeréseként átvehették a Táncház díjat.

A még élő mesterek közül Hodorog András klézsei furulyás és unokatestvére, Bálint Erzsébet énekes kap szerepet a műsorban, amely bemutatja a csángó zene változatos világát a feszes táncritmusoktól a lírai dalokig. Megidézik a már elhunyt énekes, hegedűs és kobzos mestereket is, hiszen a legtöbben sajnos már nincsenek közöttünk. A műsor második felében szerepet kapnak a Tázló-tagok énekes, hegedűs, kobzos és dobos tanítványai is.

A koncert után fergeteges táncház veszi kezdetét!

Jegyár: 1500 Ft

Bővebb információ: és

Az esemény facebok oldala: