XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Fonó, 2016. december 1.
A miskolci Reményi Ede Kamarazenekar felkérésére komponálta Ács Gyula a népi hangszerekre írt két versenyművet, a tárogatóra készült „Joc” (Zsok) című darabot és a kettős Magyar dudaversenyt. A Fonó kiadásában  a két mű most lemezen is megjelenik, kiegészülve három népdalfeldolgozással, amelyek közül az egyik, egy moldvai csángó dallam a „Miorița”, a megölt havasi pásztor balladája lett a lemez címadó dala. A lemezbemutató koncertre december 1-jén kerül sor a Fonó színpadán.
„A dudaverseny eszméje már a nyolcvanas évek óta foglalkoztat engem, amióta megtanultam rajta játszani… Tobak Ferenc barátommal együtt dudálva éreztem, több van ebben, mint három ugrós meg két csárdás. A »Joc« egy magyarországi román többségű falu, Elek különleges zenei hagyományából merít. Eleken készült gyüjtéseket hallgatva válogattam ki a dallamokat."
„A felvételeken énekeltek, furulyán játszottak és hegedűtokon dobolva kisérték magukat az adatközlők, ezekből a benyomásokból alakítottam át a dallamokat tárogatóra és vonószenekarra.”
„Maradt még hely a lemezen, ezért felkerült három népdalfeldolgozás is a CD-re. Két mezőkövesdi népdal, a harmadik pedig egy moldvai csángó dallam a »Miorița«, a megölt havasi pásztor balladája, ez utóbbi a címadó dal. Nem véletlenül, hisz' mindazt hordozza, amit a népzenéről és annak feldolgozásáról gondolok. Csak egy »hangparavánt« állítok a népdal mögé, hogy kiemelje egyszerű szépségét. A dalokat Török Tilla énekli hitelesen, megkapó szépséggel.” (Ács Gyula)

acsgyula2

Közreműködik: Reményi Ede Kamarazenekar
Török Tilla (ének)
Bese Botond (duda)
Ács Gyula (duda, tárogató)
Vezényel: Ács Gyula

Belépő: 
Elővételben: 1000 Ft, a koncert napján: 1500 Ft

Bővebb információ: